Luchtvaartcateraar wil 130 banen schrappen

© WikiFGodard via Wikipedia

Bij luchtvaartcateraar LSG Sky Chefs Belgium is woensdag de intentie aangekondigd om 130 banen, of ruim een vijfde van het Belgische personeelsbestand, te schrappen. De herstructurering is nodig om de bedrijfsstructuur aan te passen aan de verwachte - lagere - activiteitsvolumes, zegt de directie in een persbericht. Het bedrijf, onderdeel van de Duitse groep Lufthansa, is gevestigd in Zaventem.

De cateraar werkt naar eigen zeggen al een aantal jaar in een moeilijke marktomgeving. Onder meer door de toegenomen concurrentie is de vraag afgenomen. Maatregelen die de voorbije jaren werden genomen, volstonden echter niet.

Daarom werd een nieuw bedrijfsmodel ontwikkeld, "dat tot doel heeft de competitiviteit van LSG Sky Chefs in België te beschermen en opnieuw winstgevende groei te realiseren", klinkt het. In dat model is het aantal banen aangepast aan de "verwachte verdere volumedaling".

Die aanpassing zou gebeuren "door middel van het collectief ontslag (wet-Renault) van 130 medewerkers".

"Ik besef uiteraard dat deze mededeling hard aankomt bij onze werknemers. Als onze intentie wordt bevestigd, willen we een constructieve dialoog aangaan met onze sociale partners en we verwachten dat we de meest geschikte oplossingen kunnen vinden voor alle betrokken werknemers", stelt Patrick Vrolix, Operations Director, in een persbericht.

LSG Sky Chefs stelt in België bijna 600 mensen tewerk. De enige site van het bedrijf is in Zaventem. Daar is er ook productie. De cateraar is ook actief op regionale luchthavens en in het treinstation Brussel-Zuid (voor catering op hogesnelheidstreinen).

De informatie- en consultatiefase van de wet-Renault zal vermoedelijk in de tweede week van november opgestart worden. De intentieverklaring van woensdag komt niet geheel onverwacht.

Sinds de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa begin juni een zware reorganisatie aankondigde in haar cateringtak, werd er al gevreesd dat ook België getroffen zou worden. Lufthansa liet toen weten dat het in Europa 2.400 LSG-banen wilde schrappen, waarvan 1.700 in Duitsland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?