Luchtvaartmaatschappijen weigeren geluidsboetes te betalen

© FM Brussel
30/07/2012
De administratieve boetes die Leefmilieu Brussel aan luchtvaartmaatschappijen oplegt voor het overtreden van de geluidsnormen, zijn wel degelijk legaal. De Raad van State verwerpt een beroep daarover dat de luchtvaartmaatschappijen hadden ingediend. Toch blijven zij weigeren de boetes te betalen.

Dat meldt De Morgen. De luchtvaartmaatschappijen vechten de Brusselse geluidsnormen en de boetes die daaruit voortvloeien al twaalf jaar aan. De Brusselse normen zijn namelijk een pak strenger dan die van het federale of het Vlaamse niveau.

Zo lopen de strengere nachtelijke geluidsnormen in Brussel pas om 7 uur 's ochtends af, terwijl de 'nacht' in Vlaanderen al om 6 uur afgelopen is. Daarbovenop komt nog eens dat Belgocontrol, een federale instelling, beslist over de route van de vliegtuigen.

Volgens La Dernière Heure verwerpt de Raad van State nu hun argumenten. Sinds 2000 hebben al meer dan 76.000 vluchten de geluidsnorm boven Bussel overtreden. Er staan voor 11 miljoen euro onbetaalde boetes open.

De luchtvaartsector is echter niet van plan die te betalen. Een streep door de rekening van de Brusselse regering, die vorig jaar al besliste om toch ten minste een deel van de onbetaalde boetes te recupereren. De sector heeft echter bij het Grondwettelijk Hof een verzoek lopen voor een algemene annulering van de boetes en wacht die uitspraak nog af. Die wordt verwacht in de komende maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni