Lufthansa neemt Brussels Airlines over

© Brussels Airlines

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat Brussels Airlines volledig opslokken voor 2,6 miljoen euro. Het is de bedoeling tegen eind dit jaar een akkoord te hebben met de Belgische aandeelhouders over de modaliteiten, zodat Lufthansa begin 2017 de 55 procent aandelen die ze nog niet in handen heeft, kan overnemen.

Dat meldt Lufthansa woensdag na een bijeenkomst van de raad van toezicht.

Het Duitse bedrijf, dat momenteel al 45 procent van de aandelen in handen heeft, zal 2,6 miljoen euro betalen om de Belgische luchtvaartmaatschappij volledig over te nemen. Een bijzonder laag bedrag voor een bedrijf dat, volgens De Standaard, nog niet zo lang geleden 200 miljoen euro in kas had en vorig jaar 41,3 miljoen euro winst maakte.

Crisisformule
De reden hiervoor dateert uit 2008, toen Brussels Airlines in slechtere papieren zat en maar al te blij was dat Lufthansa zich voor 45 procent inkocht in de maatschappij. Er werden toen ook prijsafspraken gemaakt over de resterende 55 procent: in normale omstandigheden zou Lufthansa nu 150 miljoen euro moeten ophoesten.

Maar in 2012 ging Brussels Airlines opnieuw in Duitsland aankloppen voor een kredietlijn van 100 miljoen euro, waarvan momenteel nog 45 miljoen euro openstaat. En dit is nu net de oorzaak van het probleem: zolang deze kredietlijn nog openstond, kon Lufthansa de luchtvaartmaatschappij overnemen volgens een crisisformule. In deze berekening gaat het dus om 2,6 miljoen euro.

Alleen is Brussels Airlines niet langer in crisis: eind vorig jaar wilde de maatschappij de resterende schuld terug te betalen, maar dat weigerden de Duitsers net om nu beroep te kunnen doen op deze zogenaamde 'call option'.

De raad van bestuur van Lufthansa heeft vandaag dus het licht op groen gezet. Het bedrijf geeft zichzelf nu de tijd tot het einde van het jaar om de modaliteiten met de overige aandeelhouders te bespreken.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?