Lumumbaplein officieel ingehuldigd

© Gert Huskens
| Het Lumumbaplein bevindt zich aan de Elsensesteenweg en de Marsveldstraat, vlak bij de Naamsepoort.

Aan de rand van de Matongewijk is het Patrice Lumumbaplein ingehuldigd. Volgens de politie hebben zo'n 300 mensen de plechtigheid bijgewoond. De inhuldiging vindt plaats naar aanleiding van de 58ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de voormalige Belgische kolonie.

Het Lumumbaplein bevindt zich aan de Elsensesteenweg en de Marsveldstraat, vlak bij de Naamsepoort.

De beslissing om dat plein naar de eerste premier van het onafhankelijke Congo te noemen, was unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad van de Stad-Brussel.

'Duidelijke erkenning'

Twee organisaties die jarenlang ijverden voor het project, namen tijdens tijdens de plechtigheid het woord. "Er wordt in de scholen weinig gepraat over de kolonisering, Congolese Belgen voelen zich gekoeioneerd", verklaarde Laura Ilunga van de beweging Change.

"Deze herdenkingsplaat aan de toegang naar de Congolese wijk Matonge is een duidelijke erkenning. We hopen dat dit een eerste, en niet de enige, stap is", zo klonk het.

Lumumba was de eerste Congolese regeringsleider na de onafhankelijkheid van het land in 1960. Na slechts 2,5 maanden werd hij door president Joseph Kasavubu afgezet. Hij werd op 17 januari 1961 in duistere omstandigheden vermoord. In 2001 wees een parlementaire onderzoekscommissie op de "morele verantwoordelijkheid" van Belgiƫ, waarop de regering excuses van Belgiƫ aanbood aan Congo en de familie van Lumumba.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?