Lutgardiscollege viert zijn 100 jaar

An Devroe
© Brussel Deze Week
23/04/2012
In 1912 werden de vrije basisschool van Oudergem en de neogotische kapel aan de Zandgroeflaan, het Lutgardiscollege, ingezegend door kardinaal Mercier. De jongens en meisjes die er nu op school zitten, zullen het met hun klompen aan voelen dat de tijden veranderd zijn.

'W e zijn begonnen met honderdnegentig leerlingen in vier klassen," zegt broeder Hubert Genbrugge. Hij is een van de drie overgebleven, inwonende broeders maristen, de orde waaraan het jongenscollege werd toevertrouwd. "Eerst was het een Vlaamse school, daarna volgde een tweetalige periode, maar vanaf 1970 bracht de nieuwe wetgeving daar opnieuw verandering in. De Franstalige kinderen moesten voortaan de straat over, bij de zusters van Opwijk, hun Vlaamse kinderen kwamen bij ons."

"Aanvankelijk hadden de broeders nog geen woonhuis, ze sliepen gewoon in het klaslokaal. De bouw van de school had namelijk vertraging opgelopen, want ze kwam op moerasgrond, op het laagste punt aan de Vorstlaan. Daardoor verzakte zelfs het altaar van de kapel. Als het fel regent, hebben we vandaag nog altijd prijs in de kelders."

Champagnat
De school was het initiatief van priester Wittenberg en werd gefinancierd door de textielhandelaar Charles Waucquez. De vrije jongensschool in de Zavelputstraat (pas sinds 1917 Zandgroeflaan) was klaar in 1912. Door de devotie van Waucquez voor het Heilig Hart van Jezus heette de school eerst Heilig Hart Instituut.
In 1917 droeg zoon Marcel Waucquez de school definitief over aan de broeders maristen. Van 1961 tot 1974 heette ze Champagnatcollege, naar de stichter van de orde, Marcellin Champagnat. Op de website van de school staat een beeldverhaaltje over het leven van Champagnat in dienst van het onderwijs. Door fusies met Sint-Juliaan Oudergem en Lutgardis Etterbeek veranderde de naam van de school in Lutgardiscollege.

Spelen en leren als vroeger
"Op zaterdag 2 juni houden we ons traditionele schoolfeest, maar in de sfeer van honderd jaar geleden," zegt basisschooldirecteur Johan Torfs. "Er gaat een projectweek aan vooraf waarin les wordt gegeven zoals het er honderd jaar geleden aan toe ging, met oude banken en borden. De kinderen dragen weer klompen, de jongens een grijs kostuum, de meisjes een jurkje. Honderd jaar geleden waren hier wel nog geen meisjes, maar we kunnen ze toch ook geen week naar huis sturen. Op zaterdag is er een dankmis, en in de feestzaal zal de geschiedenis van het honderdjarige gebouw te volgen zijn."
"Op de speelplaats zullen oude ambachten en volksspelen de sfeer van vroeger oproepen. Als afsluiter zingen we allemaal het schoollied dat juf Jessica van het vijfde leerjaar voor de gelegenheid geschreven heeft. En er is het gastoptreden van Femke van Junior Eurosong 2011 en haar twee zussen, en natuurlijk taart. Maar we maken niet te veel reclame, want de school is nu al zo populair dat er niet voor alle gegadigden plaats is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni