Nadat antropoloog Louis Tobback enkele jaren geleden de Dansaert-Vlaming ontdekte, ontwaart federaal minister van Energie Paul Magnette (PS) nu ook diens Franstalige tegenhanger: de Dansaert-Waal.

De Dansaert-Waal, zo schrijft Magnette in zijn tweewekelijkse column in De Standaard, is zijn rustigere thuishaven in Wallonië ontvlucht en geniet van de grote stad. Hij is de grootste fan van de Dansaertwijk, en bovendien gek op de plaatselijke Vlaamse cultuurproducten, zoals Arno en de AB.

"Dansaert-Walen zijn de voornaamste begunstigden van de grote culturele investeringen die de Vlaamse Gemeenschap gedaan heeft," denkt Magnette. "En ze zijn de grootste verdedigers van de Vlaamse cultuur geworden."

Dansaert-Walen zijn verzot op Vlaamse mode, Vlaamse rock en Vlaams design, aldus de minister. Tom Lanoye en Dimitri Verhulst worden vlot genamedropt in de Franstalige cafés van de Vlaamsesteenweg, en dEUS en Luc Tuymans zijn razend populair. "En op een avond heeft de Dansaert-Waal zelfs zijn stoute schoenen aangetrokken om in Charleroi een dansvoorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker te gaan bekijken."

Maar wie in de Dansaert-Waal een nieuw begin van een gemeenschappelijke Belgische identiteit hoopt te detecteren, zit er helemaal naast, denkt de minister. "Hun fascinatie voor Vlaanderen is vooral en misschien zelfs uitsluitend de uitdrukking van interesse voor een van de meest dynamische regio's van Europa op creatief vlak. Ze liggen op de loer voor wat beweegt en innovatief is, en zijn blij omdat ze dat zo dichtbij vinden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni