Maes: 'Brussel moet niet onderdoen voor Nantes'

Het bezoek aan Nantes (zie hiernaast) was een initiatief van het Gentse Milieufront, zowat de Gentse versie van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu. De Arteveldestad was graag European Green Capital geworden in 2014 maar moest de duimen leggen voor Kopenhagen.

Dat Nantes het kan halen en Gent niet werd af en toe op verwondering onthaald. Zeker op vlak van fietsgebruik ligt Gent mijlen voorop. Het GMF ging hoe dan ook kijken of het er inspiratie kon opdoen om hun stad verder te vergroenen. Ook Brussel was vertegenwoordigd in deze delegatie. Het Brussels Gewest is kandidaat European Green Capital in 2015. Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) wikt en weegt. "Ik ben vooral gecharmeerd door de omgang met het openbaar groen. Eerst wordt de boom gepland, dan komt het asfalt en pas daarna de woningen en kantoren. Pesticiden worden geweerd en rond de laanbomen aan de wortels wordt voldoende ruimte voorzien zodat de bomen echt kunnen 'ademen'. Daarnaast vielen me ook de gedurfde keuzes in de openbare ruimte op. Een boulevard van acht autovakken naar twee herschikken? Als je dat in Brussel doet, krijg je meteen en andere stad."

Goede recepten voor Brussel?
Annemie Maes: "Ja maar je moet appelen met appelen vergelijken. Nantes is een kleine stad met een bevokingsdichtheid die veel lager is dan Brussel. Maar als ik Nantes zie, en Hamburg dat twee jaar geleden ecocapital was, dan geloof ik dat Brussel niet in het rijtje zou misstaan. We hebben als Belg de gewoonte om ons minder voor te doen, terwijl Brussel best wel fier kan zijn."

Milieubewegingen zijn beducht voor ecolabels: het heeft meer met marketing te maken, dan met duurzaamheid.
Annemie Maes: "Ik kan mij daarin vinden. Er bestaat een gevaar voor greenwashing. Daarom is kritiek gezond. Het is bijvoorbeeld moeilijk uit te leggen dat Nantes ecocapital is onder impuls van ex-burgemeester Jean-Marc Ayrault en dat diezelfde man er intussen een nieuwe internationale luchthaven laat bouwen. Dat is de hypocrisie van beleidsmakers die zeker aan de kaak mag gesteld worden. Anderzijds moet daarom niet het hele concept van Ecocapital overboord worden gegooid. Ook in Nantes is bewezen dat het voor een extra duw in de rug kan zorgen en dat het duurzame projecten kan versnellen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?