Eenvoudig Nederlands

Mag je de politie filmen?

© Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ
| De politie vlakbij het Noordstation

Mogen burgers de politie filmen? Na de dood van Ibrahima stellen veel mensen deze vraag. Maar een duidelijke wet is er niet. Het antwoord is niet zomaar ja of nee.

De 23-jarige Ibrahima stierf op 9 januari 2021 na een arrestatie in de buurt van het Noordstation. Volgens sommige informatiebronnen filmde Ibrahima toen de politie. Daarom arresteerde de politie Ibrahima. Dat zegt de advocaat van zijn familie.

Maar mag je de politie filmen of niet? Politici stellen die vraag in het parlement. Annelies Verlinden is minister van Binnenlandse Zaken. Volgens haar mag je de beelden van de politie alleen delen als je journalist bent.

Er bestaat een organisatie die de politie controleert. Die organisatie zegt dat je de politie mag filmen in sommige situaties. Het mag wanneer je denkt dat de politie een fout maakt. Een gewone politiecontrole of patrouille is geen geldige reden om de politie te filmen. Dat zegt een expert van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Privacy

Als je de politie filmt, mag je de beelden niet delen op sociale media. Dat kan strafbaar zijn, want politiemensen hebben ook recht op privacy. Je mag de beelden wel gebruiken als je een klacht indient tegen de politie.

Een duidelijke wet is er niet in België, maar de politie filmen is niet verboden. Ook als je geen journalist bent, mag je de politie filmen. Je moet wel een goede reden hebben om te filmen. Als de politie zomaar haar werk doet, mag het niet. En de beelden verspreiden, kan strafbaar zijn als je geen journalist bent.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?