Malaise bij Delhaize: 280 banen op tocht bij centrale diensten

Supermarkt Delhaize in de de Henninstraat in Elsene: een foto van omstreeks 1900 herinnert aan de beginjaren van Delhaize & Frères, toen er nog met paard en kar aan huis geleverd werd. Supermarkt Delhaize in de de Henninstraat in Elsene: een foto van omstreeks 1900 herinnert aan de beginjaren van Delhaize & Frères, toen er nog met paard en kar aan huis geleverd werd.
© Peter Dhondt/BRUZZ
© Peter Dhondt/BRUZZ

De vakbonden bij supermarktketen Delhaize blijven de acties van het personeel ondersteunen. Dat hebben de bonden volgens vakbondsman Frank Convents (ACV Puls) dinsdagavond in gemeenschappelijk front beslist, nadat eerder op de dag overleg met de directie snel afgelopen was. Bij de centrale diensten staan volgens de bonden 280 banen op de tocht.

De directie houdt vast aan haar plan om de 128 supermarkten in eigen beheer te verzelfstandigen, de vakbonden willen dat dat plan ingetrokken wordt. Volgens Myriam Delmée van de socialistische bediendebond SETCa zijn de bonden een actieplan overeengekomen dat ze in de komende weken willen ontplooien. "We zijn vastberaden om de directie het plan in zijn geheel te doen intrekken", aldus Delmée. "Het gemeenschappelijk front, arbeiders en bedienden, is sterker dan ooit. Des te meer omdat in de plannen van Delhaize ook sprake zou zijn van het schrappen van 247 banen op centrale diensten."

Een cijfer dat ook Convents bevestigt. "Dat is vermeld op een van de slides die de directie getoond heeft. Er zouden een 280-tal banen verdwijnen met het plan van de verzelfstandiging van de supermarkten, waarvan 247 mensen van het eigen personeel en een aantal externen. In dat geval lijkt het om een collectief ontslag te gaan en zou de Wet-Renault van toepassing moeten zijn."

Actieplan

De vakbondsvertegenwoordigers zijn daarom een actieplan overeengekomen waarover ze nog geen details willen geven. De primeur zal voor personeel en directie zijn, klinkt het. "In de komende dagen gaan we het communiceren aan de werknemers", zegt Delmée. Convents geeft aan dat de actiebereidheid bij het personeel van de supermarkten erg groot is. "Actievoeren heeft natuurlijk wel een weerslag op inkomsten", aldus de vakbondsman. "We zullen daarom in overleg met de personeelsleden bekijken welke acties mogelijk zijn en of die gespreid kunnen worden."

Vakbonden en directie hadden elkaar dinsdagochtend voor het eerst ontmoet sinds de aankondiging van de directie een week geleden over het plan van de verzelfstandiging van de supermarkten. Maar die ontmoeting was al na een kwartier afgelopen. De bonden vrezen dat door het plan zowat 9.000 werknemers minder goede loon- en arbeidsvoorwaarden zullen krijgen.

In heel wat supermarkten werd daarom de voorbije dagen gestaakt en ook woensdag zijn weer heel wat van de Delhaize-winkels in eigen beheer gesloten. Van de eigen winkels in het Delhaize-netwerk zijn er 44 open en 84 dicht. Vooral in Brussel en Wallonië blijft de actiebereidheid groot. Volgende week dinsdag is de volgende vergadering tussen vakbonden en directie gepland.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?