| Politie onderzoekt de plaats waar een man twee agenten neerstak met een mes. Eén van de agenten overleefde de aanslag niet.

Man die agent doodde was donderdag opgenomen in de psychiatrie

© BRUZZ
11/11/2022
Updated: 11/11/2022 09.56u

De man, die donderdagavond een politieman doodde in Schaarbeek en een tweede inspecteur verwondde met een mes, was eerder op de dag naar de politie gestapt. Daarna trok de verdachte met de agenten naar het ziekenhuis voor psychiatrische zorg. Enkele uren later verliet hij de instelling en viel hij een politiepatrouille aan.

“Rond 10 uur ’s morgens meldde een persoon zich op het politiebureau aan het Hoedemaekerssquare in Evere”, zegt Sarah Durant van het Brusselse parket. "De man maakte onsamenhangende opmerkingen, sprak over haat naar de politie toe en vroeg om psychologische zorg. Overeenkomstig de procedure hebben de politiediensten contact opgenomen met de dienstdoende magistraat van het parket van Brussel met het verzoek de psychiatrische observatieprocedure van de wet van 26 juni 1990 te starten. Na verificatie bleek dat de persoon niet aan de wettelijke voorwaarden voldeed, aangezien hij bereid was vrijwillig een psychologische behandeling te ondergaan."

Volgens De Standaard is de verdachte een man van 32 jaar en een Belg, die als ‘geradicaliseerd’ op de Ocad-lijst stond. De krant meldt dat hij niet in Syrië is geweest. Ter info, in totaal staan er meer dan 700 mensen op de Ocad-lijst.

Hoe dan ook, op verzoek van het parket begeleidde de politie de man naar de psychiatrische eenheid van het Cliniques Universitaires Saint-Luc voor een opname. "De politiepatrouille bleef ter plaatse totdat de persoon door de verpleegkundigen werd overgenomen”, aldus Durant. "Enkele uren later nam de politie opnieuw contact op met het ziekenhuis om te controleren of de persoon onder observatie was gehouden. Toen bleek dat de persoon het ziekenhuis had verlaten.”

Het Brusselse parket en het federaal parket organiseren vrijdagochtend een gezamenlijke persconferentie over de zaak.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni