Man uit Schaarbeek veroordeeld voor verbergen van kopstuk Sharia4Belgium

© Belga
13/03/2017

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Mimoun B. (42) uit Schaarbeek veroordeeld, omdat hij een kopstuk van Sharia4Belgium na diens terugkeer uit Syrië bijna drie jaar in het huis van zijn moeder in Tienen had laten verblijven. Hij werd daarnaast ook veroordeeld voor heling van gestolen documenten van de Europese Unie. Hij kreeg voor beide feiten ruim drie jaar cel opgelegd.

Said M. was een van de leiders van Sharia4Belgium en had zich in 2013 bij terreurgroep Majlis Shura Al Mujahidin in Syrië aangesloten. Toen hij na vier maanden terug naar België kwam, dook hij onder in Tienen, waar Mimoun B. de woning van zijn moeder ter beschikking had gesteld. Ook hij was een aanhanger van het gewelddadig jihadistisch salafisme en had banden met Sharia4Belgium.

Mimoun B. had hand- en spandiensten verleend, zoals het ter beschikking stellen van zijn snackbar voor een persconferentie. Dat hij bijgevolg niet geweten zou hebben dat Said M. een gezochte veroordeelde was van het grote Sharia4Belgium-proces vond de rechtbank niet geloofwaardig. Said M. werd vorig jaar opgepakt bij zijn moeder in Deurne en kreeg twaalf jaar cel.

Mimoun B. werd maandag veroordeeld tot vijftien maanden cel voor het verbergen van een misdadiger én tot twee jaar cel voor heling. Bij een huiszoeking in zijn woning waren een aantal zeer vertrouwelijke documenten van de Europese Unie aangetroffen, die eerder van Maltese vertegenwoordigers bij de EU gestolen werden. "Rekening houdende met de omgeving waarin de beklaagde vertoefde en met zijn doctrine, maakt dit een verontrustende vaststelling", stelde de rechtbank.

Mimoun B. kon geen geloofwaardige uitleg geven over hoe de documenten in zijn bezit waren geraakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni