Man wil met zijn nandoe door alle Europese hoofdsteden trekken

nande_en_manneke_pis.jpg
© Facebook Janez Cetin
| Janez en Nande aan Manneke Pis.
© Facebook Janez Cetin
| Janez en Nande aan Manneke Pis.

Opmerkelijk tafereel in de Bogaardenstraat afgelopen zaterdag: een man liep de straat op en af, geflankeerd door een nandoe. Het blijkt om de Sloveense Janez Cetin te gaan, die met Nande door alle Europese hoofdsteden wil trekken.

Janez Cetin was drie jaar geleden erg ziek, zo vertelt hij aan BRUZZ. Hij had hartproblemen en moest verschillende operaties ondergaan. Door de impact en het herstel van de operaties zou Cetin een rolstoel moeten gebruiken, maar dat zag hij niet zitten. “Ik wilde echt wandelen, dus heb ik dat ook gedaan. Eerst gewoon in huis, later korte afstanden. Dat kon ik opbouwen en nu wandel ik makkelijk vijfentwintig kilometer per dag”, vertelt Cetin.

De man heeft een voorliefde voor speciale diersoorten. “Eigenlijk wilde ik een giraf, maar dat is niet zo handig op een appartement of in huis”, lacht Cetin. Het werd dus een Amerikaanse Rhea, of nandoe. Cetin merkte zelf de therapeutische kracht van zijn huisdier, Nande, op zijn gezondheid. Daarom wil hij nu met Nande elke Europese hoofdstad een bezoek brengen.

“Nandoes zijn ook heel therapeutisch voor kinderen met speciale noden of bij oudere mensen, in rusthuizen. Nande heeft zelfs al meegedraaid in een reclamespot voor gehoorapparaten, ook dat moet onder de aandacht gebracht worden”, vertelt Cetin.

nande_en_nina.jpg
© Facebook Janez Cetin
| Janez samen met Nande en Nina in Venetië.

Getraind en getrouwd

Cetin trainde Nande volledig zelf. “Een dierenarts vertelde me dat het onmogelijk zou zijn om zo’n dier dingen aan te leren en in huis te houden. Maar ik heb dat wel gedaan. Ik heb hem leren wennen aan de binnen- en buitenwereld: van vogels tot bij mij slapen, hij kan het allemaal.”

Enkel wandelen in het bos schrikt Nande af, in de stad is hij eerder nieuwsgierig. Vooral kinderen vindt hij interessant, vertelt Cetin. Het merendeel van de mensen die ze kruisen, staat positief tegenover Nande, ze houden afstand, maar zijn steeds enthousiast.

Voor wie het zich afvroeg: Nande heeft een vriendinnetje. “Nande heeft zijn wifey, Nina, al meegenomen op een romantisch uitje naar Venetië, geweldig toch”, lacht Cetin.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?