Manhattan Center krijgt make-over van 40 miljoen

Tim Gatzios
© BRUZZ
23/02/2017

Het Manhattan Center aan de Kleine Ring ter hoogte van Rogier krijgt binnenkort een uitgebreide renovatie. Het verouderde gebouw wordt milieuvriendelijker en krijgt een volledig nieuwe gevel. Architectenbureau Jaspers-Eyers tekende de plannen, eigenaar Icon Real Estate investeert 40 miljoen euro. Met 102 meter is het Manhattan Center een van de hoogste gebouwen van Brussel.

Het zijn ingrijpende plannen voor het Manhattan Center. De toren op de hoek van het Rogierplein en de kleine Ring werd gebouwd in 1972 en kampte met een gebrek aan investeringen, zegt eigenaar Icon Real Estate. De komende jaren wordt het gebouw gemoderniseerd: de gevel wordt helemaal vervangen, er komen ook twee extra verdiepingen, daardoor komt er bijna 5.000 vierkante meter extra kantoorruimte. Dat blijkt uit het verslag van de overlegcommissie.

Ook de sokkel van de toren wordt gerenoveerd, daarin zit vandaag onder meer een supermarkt. Die sokkel of plint is een overblijfsel van de megalomane jaren 60 en 70. De Noordwijk moest een enorme kantoorwijk en een knooppunt voor internationale autosnelwegen worden. Net als de andere oude kantoorgebouwen in de Noordwijk en aan het De Brouckèreplein staat het Manhattan Center daarom op een 13 meter hoge sokkel, daar moesten de voetgangers lopen. De snelwegen kwamen er nooit, de sokkels wel.

Op de 27ste verdieping komt een panoramisch terras, het is niet duidelijk of dat ook toegankelijk zal zijn voor het grote publiek. Het gebouw krijgt ook een binnentuin. De functie van het gebouw verandert niet, de huidige gebruikers van de plint zouden er ook kunnen blijven. Het gebouw wordt milieuvriendelijker, op het dak komen zonnepanelen.

Jaspers-Eyers
Enkel het gebouw aan de kleine Ring wordt gerenoveerd. Ogenschijnlijk vormt dat een geheel met het voormalig Sheraton-hotel (aan het Rogierplein), maar dat heeft een andere eigenaar en verandert dus niet van uitzicht.

De renovatie van het Manhattan Center is getekend door het in Brussel alomtegenwoordige architectenbureau Jaspers-Eyers. Iets meer richting de Basiliek van Koekelberg verschijnt binnenkort ook het Quatuor-project van Jaspers-Eyers. Eerder zorgden ze ook al voor het ontwerp van de vlakbij gelegen Financietoren en Rogiertoren (samen met Philippe Samyn).

De bouwvergunning voor het project is al binnen: die werd in september vorig jaar verleend. De werken kunnen dus al beginnen over een paar maanden.

Eigenaar Icon Real Estate wou liever niet communiceren over de plannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni