Deliveroo BRUZZ 1558

Manifestatie Deliveroo-koeriers krijgt steun van Critical Mass

PSZ
© BRUZZ
23/11/2017

De fietsersbeweging Critical Mass zal vrijdagavond meedoen aan de manifestatie van een groep Deliveroo-koeriers. Zij zullen protesteren tegen de beslissing van het maaltijdenleverplatform, dat hen vanaf Nieuwjaar niet langer in loondienst maar als zelfstandige aan het werk wil zetten.

De manifestatie gaat uit van de recent opgerichte koeriersvereniging Collectif des coursier-e-s. Met een alternatieve shift - geen maaltijden leveren, maar een "vrolijk protestmoment" houden - wil het collectief deze vrijdagavond de gebrekkige arbeidsvoorwaarden van koeriers aanklagen.

De koeriers eisen een gelijkwaardige behandeling ongeacht het statuut (zelfstandige, loondienst of student) en een minimumloon. Deliveroo zelf wil vanaf 1 januari enkel met zelfstandige koeriers werken en hen per levering betalen. Ook eist het collectief de oprichting van een overlegcomité tussen de koeriers en de Deliveroo-directie.

Critical Mass
Over het verwachte aantal koeriers dat morgen mee protesteert, maakt het collectief liever geen schatting. Haar Facebookpagina telt ruim 650 volgers. Het aantal Brusselse koeriers zou om en bij de 1.500 zijn. Of die in grote getallen zullen opdagen, is weinig waarschijnlijk. Het collectief ondervindt naar eigen zeggen moeite alle koeriers te bereiken, aangezien ze niet over een contactenlijst van koeriers beschikt.

Op de steun van Critical Mass Brussels kunnen de koeriers wel rekenen, meldt het collectief. De beweging van kritische Brusselse fietsers houdt morgen haar maandelijkse fietstocht om meer aandacht voor fietsers te vragen. De kritische massa vertrekt naar goede gewoonte aan de Naamsepoort omstreeks 18.00 uur. Wellicht houdt ze morgen halt aan het kruispunt Baljuwstraat-Louizalaan, waar de koeriers rond 17.30 aan hun "altershift" beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni