Mars voor het klimaat en voor sociale rechten

20190401 Burgerproetet Klimaatbetoging BRUZZ ACTUA 1656 20190401 Burgerproetet Klimaatbetoging BRUZZ ACTUA 1656
© Photonews
© Photonews

Onder het motto "Right(s) now: Mars voor het Klimaat en sociale rechten voor iedereen" stappen leden en sympathisanten van het burgerinitiatief Hart boven Hard zondagnamiddag in Brussel van het Noordstation naar het Jubelpark. De betoging start rond 13.00 uur aan het Noordstation en zal rond 16.00 aan het Jubelpark eindigen. Er wordt ook solidariteit getoond met de vermoorde Julie Van Espen.

Vanwege de brutale moord op Julie Van Espen en uit medeleven met alle slachtoffers van seksueel geweld wordt de mars voorafgegaan door een rij burgers met witte sweaters waarop staat: 'Vandaag worden er in ons land weer 100 vrouwen verkracht'. Op het slotpodium zal een minuut stilte worden gehouden.

"Wat wij vragen staat in de grondwet", stellen de organisatoren. "Artikel 23 zegt: 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven.' Dat betekent concreet: een gezond klimaat, een goede job, gelijke rechten, betaalbare zorg, een menselijk migratiebeleid en niet elke maand moeten krabben om te overleven."

Verkiezingen

De betoging komt er niet toevallig op 12 mei, precies twee weken voor de federale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei. De manifestanten willen dat de komende regeringen werk maken van hun prioriteiten en daarom willen ze met deze betoging "een sterk signaal geven".

De prioriteiten waar Hart Boven Hard voor staat moeten volgens de beweging leiden naar een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving. Want alles is verbonden, onderstrepen de organisatoren: "Geen klimaatbeleid zonder sociale rechtvaardigheid, geen strijd tegen ongelijkheid zonder oog voor de planeet."

Alternatieven

"Op 26 mei gaan we naar de stembus, maar we moeten blijven duidelijk maken waar de verkiezingen voor ons ├ęcht om draaien", klinkt het in de platformtekst. "Want als we niet van ons laten horen, dan zal er op politiek vlak weinig veranderen. Zonder beweging op straat, geen beweging in de Wetstraat."

Hart boven Hard hield de voorbije maanden een online bevraging waarbij 15.000 Belgen hun stem uitbrachten op 23 voorstellen voor de volgende regering. Dat leidde tot en lijst van de zes meest gedragen alternatieven: vier miljard extra voor trein, tram en bus, verhoog de laagste uitkeringen, gelijk loon en pensioen voor man en vrouw, menswaardige migratie, gecontroleerde prijzen voor medicijnen en stop de grote belastingontduiking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?