Jamblinne de Meux toren Newton
© Jaspers-Eyers

Massaal protest tegen woontorens in Schaarbeek

Sara De Sloover
© BRUZZ
29/06/2016

De geplande woontorens van het project Newton aan het Jamblinne de Meuxplein kunnen op bijzonder veel tegenstand rekenen. Vier wijkcomités hebben samen een petitie met tweeduizend handtekeningen tegen de torens ingediend. Buurgemeente Schaarbeek, tegen wiens grondgebied de torens aanschurken, heeft een negatief advies uitgebracht. Het Gewest moet de knoop doorhakken.

Bouwheer AG Real Estate heeft een bouw- en milieuvergunning aangevraagd voor het complex van 157 appartementen en vier handelszaken tussen de Notelaars- en de Newtonstraat. Daarvoor gaat een voormalig kantoorgebouw van de federale politie tegen de vlakte. Het ontwerp van architecten Pierre Lallemand en Jaspers-Eyers voorziet drie woonvolumes van respectievelijk 8, 11 en 15 etages die zullen uittorenen boven de veel lagere woningen in de buurt. Ondergronds komen er drie bouwlagen, waarvan twee parking zullen zijn.

“We hebben met vier wijkcomités de handen in elkaar geslagen om dit project in zijn huidige vorm tegen te houden”, zegt Gauthier de Crombrugghe, de voorzitter van comité Millecampslaan, aan BRUZZ. “Onze verenigde actie 1727 – naar de sterfdatum van Isaac Newton – kon meer dan tweeduizend handtekeningen verzamelen.”

Want de geplande hoogste toren wordt drie keer zo hoog als het gebouw dat er nu staat, zegt de Crombrugghe. “Vanaf de namiddag zal het een deel van het plein daardoor volledig in de schaduw liggen. Bovendien slaat het complex architecturaal gezien als een tang op een varken in vergelijking met de rest van het plein.”

Vanwege de grootte van het project moet het Gewest uiteindelijk beslissen of het woonproject een vergunning krijgt. De Stad Brussel staat in voor het openbaar onderzoek, omdat het terrein op haar grondgebied ligt. Maar omdat de rest van het Jamblinne de Meuxplein en alle aanpalende straten in Schaarbeek liggen, moet verplicht ook het advies van de buurgemeente ingewonnen worden.

En die noemt het project “ondoordacht en disproportioneel”. Het Schaarbeekse college heeft unaniem een negatief advies uitgebracht. Bevoegd schepen Frédéric Nimal (Défi) volgt de buurtbewoners in hun bezorgdheid rond de stijl en hoogte van het gebouw, en de lange schaduwen die het zal werpen. Zowel de schepen als de wijkcomités vrezen ook erge mobiliteitsproblemen in een buurt waar er al vaak files staan.

Daarnaast is de buurt ook bezorgd over het lot van het Juliette Hermanpark, net naast de woontorens. De projectontwikkelaar palmt volgens de wijkcomités 17 procent van het park in voor de torens, waardoor het parkje zou inkrimpen van 7.258 vierkante meter naar 5.968 vierkante meter. “In het park staat verder nog een gigantische beschermde plataan, daar gaan ze rond bouwen”, zegt de Crombrugghe. “Maar wie zegt dat die boom dat overleeft?”

De overlegcommissie bij de Stad Brussel had vorige woensdag tot acht uur ’s avonds nodig om alle argumenten van de tegenstanders van het project te kunnen horen. Het advies wordt volgende week verwacht. Daarna is het aan het Gewest om de knoop door te hakken: blijft Newton leven of niet?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie