Mastodont aan Anspachlaan krijgt make-over

De massieve Brouckère Tower aan de Anspachlaan krijgt een ingrijpende renovatie door Conix RBDM architecten. Het gitzwarte pand moet een “licht en optimistisch” gebouw worden, waarvan het sokkeldak toegankelijk wordt voor het publiek. Er komt ook een doorgang, die de voetgangerszone en Sint-Katelijne met elkaar moeten verbinden. 

Het is een van die Brusselse enigma’s. Pal in het oude centrum van de Stad staan twee kolossen van gebouwen, aan weerszijden van de Anspachlaan.

Met hun ruim 10 meter hoge sokkel, zwarte kleur en omvangrijke volume steken ze schril af tegen de omliggende gebouwen. Het zijn restanten van een plan dat een stadssnelweg door de binnenstad wou leggen, met parkings op het gelijkvloers en voetgangerspassages op sokkelniveau.

Een van die twee mastodonten, het vroegere Philipsgebouw, krijgt nu een zware renovatie. Eigenaar Whitewood laat aan onze redactie weten dat het binnenkort een bouwaanvraag indient voor het project. De gesprekken met Stad en Gewest lopen erg vlot. 

Het project van Conix RBDM Architects meet het zwarte gebouw een nieuwe, witte huid aan.

De vloeroppervlakte van het gebouw wordt meteen ook lichtjes uitgebreid, terwijl de proporties van het gebouw behouden blijven. “We hebben er bewust voor gekozen om de kracht van het originele ontwerp met sokkel te bewaren en versterken”, zegt zaakvoerder Frederik Jacobs van het architectenbureau aan BRUZZ.

Link met voetgangerszone
Bovenal moet de sokkel – met vandaag de Post en een bank - meer dan vandaag in contact staan met de voetgangerszone. “We plannen er verschillende publieksdiensten en openen ook het dak van de sokkel om meer daglicht binnen te laten”, vertelt Jacobs.

Dwars door het gebouw komt er ook een voetgangerspassage, die de trendy wijk aan Sint-Katelijne en de Vismarkt moet verbinden met de voetgangerszone. "Vandaag is het gebouw vooral een barrière tussen die twee wijken", zegt Frédéric Van der Planken van Whitewood aan onze redactie. 

Hetzelfde dak van de sokkel moet ook toegankelijk worden. In de presentatietekst van het project klinkt dat als volgt: "Bezoekers kunnen dineren op het omvangrijk dakterras, of genieten van een veelvoud aan stedelijke beelden. Ons monument opent, omarmt en interageert moeiteloos met zijn omgeving."

De eigenlijke toren blijft voorbehouden voor kantoren van verschillende huurders. 

Bovenop het gebouw plant Conix een dakterras voor de gebruikers van het gebouw. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Schaarbeek krijgt prijs van hartenbreker

samenleving 1518615707

Nieuws uit Brussel in je mailbox?