Mayeur praat met Anish Kapoor over kunst op de Brouckère

Burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft maandag "een vruchtbare ontmoeting" gehad met de Brits-Indiase kunstenaar Anish Kapoor. Mayeur is een fan van het oeuvre van Kapoor, en zou graag een kunstwerk zien verschijnen op het vernieuwde de Brouckèreplein.

Anish Kapoor, een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars, is in Brussel omdat hij vanavond dinsdag aanwezig op de vernissage van zijn tentoonstelling in galerie Gladstone in Brussel.

Burgemeester Yvan Mayeur, een fan van Kapoor, maakte van die gelegenheid gebruik om de man te ontmoeten. Dat hij blij was met de ontmoeting, bleek maandag al uit zijn tweet waarop hij naast de kunstenaar prijkt (samen met de Brusselse designer Charles Kaisin).

Of het gesprek het begin is van een samenwerking tussen Kapoor en de Stad wilde Mayeur niet bevestigen, maar in het kader van de heraanleg van de centrale lanen is in elk geval een groot kunstwerk gepland op het de Brouckèreplein.

In dat verband noemde Mayeur het werk van Kapoor eerder al een voorbeeld. Het zou in elk geval passen bij het voornemen van het stadsbestuur om van De Brouckère het Brussels equivalent van Times Square in New York te maken. "Ik ben sterk onder de indruk van Kapoors werk, dat ik al op vele plekken in de wereld heb gezien", zegt Mayeur aan brusselnieuws.be.

Onderhandelen
Heeft de ontmoeting nu iets concreets opgeleverd? "We hebben over de plaats van kunst in de stad gepraat", aldus Mayeur. "Ik heb hem uitgelegd dat Brussel een multiculturele wereldstad is, die op stedenbouwkundig gebied de komende drie jaar sterk gaat veranderen".

Volgens Mayeur is er nog geen officiële opdracht gegeven aan Kapoor. "Ik ga hierover nog niets zeggen, want dat wordt nu het voorwerp van onderhandelingen."

Werk van Kapoor is zowel te zien in de grootste hedendaagse musea in de wereld, als ook in openbare ruimten. Zo draagt zijn Cloud Gate in Chicago (zie foto) bij tot de uitstraling van de stad. Kapoor werkt veel met grote gebogen spiegelende oppervlakken, waarbij de grens tussen nabijheid en afstand vervaagt.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?