Mediapool en woonpark op VRT-site

LV
© brusselnieuws.be
26/04/2013
Het nieuwe richtschema voor de mediacampus aan de Reyerslaan gaat resoluut voor verdichting. Naast de VRT en RTBF komt er plaats voor andere mediabedrijven en vooral ook veel woningen. Dat betekent echter niet dat de site wordt volgebouwd. Door een efficiënter gebruik van de ruimte blijft het bestaande bosje behouden en komt er extra groen.

Volgens het nieuwe richtschema kan er tot 450.000 vierkante meter ontwikkeld worden op de site van VRT en RTBF. Dat is meer dan een verdubbeling van het aantal mogelijke vierkante meters in vergelijking met de eerste versie van het richtschema voorgesteld in 2010. "De verdichting past in de strategie van het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling", klinkt het bij minister-president Charles Picqué (PS).

VRT en RTBF zullen samen nog maar 30 procent van de bebouwde oppervlakte innemen. De nieuwe omroepgebouwen zullen immers een stuk compacter zijn: samen minder dan 100.000 vierkante meter tegenover bijna 200.000 vierkante meter vandaag.

De nieuwbouw van de VRT komt op de locatie van een huidig parkeergebouw en dus niet in het bestaande groen zoals eerder bericht. Het bosje en het zogenaamde Ereperk van de Gefusilleerden, een gedenkplaats voor slachtoffers van beide wereldoorlogen, blijven behouden en worden publiek toegankelijk.

De hele site wordt overigens opengegooid naar de omliggende wijken en gestructureerd met nieuwe openbare ruimte en groen. Een brede esplanade zal vanaf de Reyerslaan uitzicht bieden op de nieuwe omroepgebouwen.

Behalve een open site zal de toekomstige mediacampus ook een gemengde site zijn. Naast VRT en RTBF is er plaats voor andere mediabedrijven zoals externe productiehuizen. Maar ook voorzieningen, winkels en vooral woningen (55 procent van de bouwoppervlakte). "Daarmee spelen we in op de demografische groei", klinkt het bij Picqué.

Inspiratie in Detroit
Het nieuwe richtschema spreekt van een Reyerspark. De inspiratie voor de combinatie van wonen en andere functies in openbaar groen komt onder meer van het Lafayette Park in het Amerikaanse Detroit. Architect Ludwig Mies van der Rohe ontwierp daar een complete wijk met woningen (hoog- en laagbouw) en winkels in een park.

Met de ontwikkeling van de site ontpoppen VRT en RTBF zich tot heuse vastgoedpromotoren. De omroepen zijn immers eigenaar van de gronden. Door die te gelde te maken, kunnen ze hun eigen nieuwbouw financieren.

Op lange termijn blijft het de bedoeling om het aantal rijstroken op de E40 te verminderen zoals aangekondigd bij de voorstelling van het eerste richtplan. "Maar dat is voor de langere termijn gezien de hoge kostprijs."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni