© ADD | Sinds 23 mei zijn de sans-papiers in hongerstaking, onder meer op de VUB-campus.

Medische hulp voor hongerstakende sans-papiers gezocht

© Belga
30/06/2021

De toestand van de hongerstakende sans-papiers in Brussel wordt precair na meer dan een maand zonder voedsel. De ondersteuning van de hongerstakers komt ook in het gedrang. Daarom lanceert de vzw Dokters van de Wereld woensdag een brede vrijwilligersoproep naar artsen, verpleegkundigen, kinesisten en psychologen.

Sinds 23 mei zijn een 400-tal sans-papiers in de Brusselse Begijnhofkerk en aan de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles begonnen aan een hongerstaking in een laatste poging tot regularisatie. Na meer dan 30 dagen hebben zij vanuit medisch oogpunt een kritiek punt bereikt. Hun situatie vereist medische opvolging.

Dokters van de Wereld geeft aan dat hun middelen uitgeput zijn. Sinds het begin van de coronacrisis worden hun diensten overbevraagd. "We kunnen in dit stadium niet instaan voor de permanente medische coördinatie van dit vervolgwerk. Daarom willen we verpleegkundigen, kinesisten, psychologen en artsen mobiliseren die bereid zijn om de bestaande ploegen op de drie sites gedurende één, twee of meerdere uren te versterken", klinkt het.

Voor een goede opvolging moet de toestand van de hongerstakers minstens om de twee dagen onderzocht worden. Daarom zijn er dringend artsen, verpleegkundigen en psychologen nodig om parameters op te nemen en te overleggen met de sans-papiers rond het voortzetten van de hongerstaking.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie