Medische supermarkt opent in Evere

© Vincent Duterne

Volgende week opent in Evere de eerste Brusselse Medi-Market: een winkel die ergens tussen een drogisterij, een apotheek en een supermarkt zweeft. De medische supermarkt verkoopt naast verzorgingsproducten ook medicijnen, wat onrust zaait onder apothekers.

De klant vindt in de Medi-Market op een oppervlakte van gemiddeld 1.000 vierkante meter 7.000 verzorgings- en schoonheidsproducten, van vitaminesupplementen en condooms over dieetvoeding en steunkousen tot luiers en baby-accessoires.

Door zijn schaalgrootte kan de keten druk zetten op groothandelaars, weet Het Laatste Nieuws. Volgens de oprichter zijn de producten daardoor 20 à 25 procent goedkoper.

(Glazen) achterpoortje in de wet
Maar ook ‘echte’ geneesmiddelen zullen te koop zijn in de vestiging op de Cicerolaan 7 in Evere, die volgende week de deuren opent.

Medicijnen slijten in supermarkten of drogisterijen mag van de Belgische wetgever niet, maar daar heeft Medi-Market een oplossing voor gevonden.

Per vestiging richt het bedrijf twee handelszaken op: een 'parafarmacie' en een apotheek. Die hebben allebei een eigen ingang en een eigen assortiment, maar worden slechts door een glazen wand met glazen deur van elkaar gescheiden. In de eerste zaak worden de verzorgingsproducten verkocht, in de tweede de échte medicijnen.

Dat lokt natuurlijk protest uit bij de apothekers, die de megadrogisterij verwijten de wet op te rekken om commerciële redenen.

20 winkels tegen 2020
Medi-Market haalde de mosterd bij medische supermarkten in het buitenland, zoals in de VS of het Verenigd Koninkrijk.

De keten opende vorig jaar haar eerste vestiging in Gosselies bij Charleroi, en heeft inmiddels ook al filialen in Luik en Waterloo. In het voorjaar moeten twee nieuwe winkels in Gent en Antwerpen openen. Tegen 2020 staan nog veertien andere Medi-Markets gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?