Meer en meer opnames via spoed in UZ Brussel

In 2014 overschreed het Universitair Ziekenhuis van Brussel de kaap van de 30.000 opnames. Bijna de helft (46,5 procent) van de opnames gebeurt nu via de spoedafdeling, een toename van 4,7 procent. Op alle vlakken stijgt de activiteit.

Dinsdag pakte het UZ voor de derde keer uit met een digitaal jaarverslag.

Sinds 2007 kent het gros van de ziekenhuisactiviteiten van het UZ Brussel een toename, en dat was in 2014 niet anders.

De raadplegingen stegen met 6 procent, de ingrepen met 2 procent en de opnames met 4 procent (tot 30.621). Bijna de helft (46 procent) van de opnames gebeurt nu via de spoedafdeling. Dat is bijna 5 procent meer dan vorig jaar.

Dat komt door een combinatie van factoren, zegt UZ-woordvoerder Edgar Eeckman aan brusselnieuws.be. "Onze spoedafdeling is vernieuwd, ziet er mooi uit en werkt efficiënt, dat zuigt patiënten aan. Daarnaast stijgt de bevolking natuurlijk, en dus ook het aantal patiënten. Verder blijkt uit onderzoek dat 27 procent van de Brusselaars geen huisarts heeft, vaak omdat dat niet in hun cultuur zit. Deze mensen gaan rechtstreeks naar de spoed als er wat loos is."

Mogelijk speelt ook het feit dat patiënten op een spoedafdeling niet meteen de factuur moeten betalen een rol. Bij de huisarts is dat immers wel het geval.

Verbouwing tegen 2024
De groei in de activiteiten vertaalde zich ook in een toename van het aantal medewerkers. In 2014 waren dat er 3.496, waarvan 45 procent deeltijds werkt. De helft van het personeel woont in Vlaams-Brabant, dan volgen Oost-Vlaanderen (23 procent) en dan pas Brussel (9 procent).

Tegen 2024 moet een groot deel van het VUB-ziekenhuis in Jette verbouwd zijn, onder meer om de groei van de zorgvraag het hoofd te kunnen bieden.

Die investering draagt het UZ deels zelf. Het heeft ook een VIPA-aanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid, waarop het ziekenhuis binnenkort hoopt antwoord te krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?