Meer ICE-hogesnelheidstreinen tussen België en Duitsland

© bahngalerie.de

De ICE, de hogesnelheidstrein van de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB), gaat vanaf 11 december vaker rijden tussen Duitsland en Brussel-Zuid. Concreet zullen er elke dag zes treinen rijden in beide richtingen, in plaats van de huidige vier. Dat is maandag bekendgemaakt bij de doop van een ICE-trein, die de naam 'ICE Brussel/Bruxelles' kreeg.

De vraag naar reizen tussen België en Duitsland groeit volgens DB gestaag. Vorig jaar vervoerde de ICE bijna 800.000 reizigers tegen hoge snelheid tussen beide landen, een record, klonk het maandag. Daarom zullen er vanaf 11 december, wanneer de nieuwe treindienstregeling ingaat, twee verbindingen toegevoegd worden in elke richting. Reizigers zullen om de twee uur op een ICE kunnen stappen. 
      
Winnen van vliegtuig en auto
Voor Birgit Bohle, de topvrouw van DB Fernverkehr, heeft de uitbreiding een duidelijk doel. "We willen marktaandeel winnen op het vliegtuig en de auto", zei ze tijdens een persconferentie. 

"Brussel-Zuid is een ware hub in het internationale treinverkeer. Die rol willen we versterken", voegde Bart De Groote, algemeen directeur marketing & sales van spoorwegmaatschappij NMBS, toe. De NMBS is partner van Deutsche Bahn voor de ICE-treinen. 
      
Gratis wifi
De witte hogesnelheidstreinen met rode streep rijden sinds eind 2002 tussen Duitsland en België. Ze brengen je vanuit de Belgische hoofdstad in 1 uur en 15 minuten in Aken, in 1 uur en 45 minuten in Keulen en in 3 uur in Frankfurt. Elke trein kan iets meer dan 400 mensen vervoeren. Reizigers zullen binnenkort gratis kunnen surfen (via wifi) tijdens de rit. 
      
De naamgevingsceremonie vond maandag plaats in het station Brussel-Zuid, in aanwezigheid van onder anderen minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en Alain Courtois (MR), de eerste schepen van de stad Brussel.

Thalys
Ook Thalys breidt vanaf 11 december het aanbod tussen België en Duitsland uit. Bij Thalys gaat het om een kleinere aanpassing: er rijden niet méér treinen, maar ze zullen wel allemaal doorrijden tot minstens Essen. 

Thalys houdt het aantal dagelijkse verbindingen met Duitsland op vijf, maar vanaf 11 december rijden alle treinen van Brussel-Zuid tot in Essen, met stops onderweg in Luik, Aken, Keulen, Düsseldorf en Duisburg. Drie van de treinen rijden nog een halte verder, tot Dortmund. Momenteel rijdt een van de vijf Thalys-verbindingen niet verder dan Keulen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?