Meer jobs in horeca ondanks witte kassa

© Saskia Vanderstichele

Het aantal vaste jobs in de horeca is de eerste drie maanden van dit jaar met 2,2 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen op basis van cijfers van de RSZ.

Uit de cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid blijkt dat tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 126.004 mensen in de horeca werkten, tegen 123.334 vorig jaar en 120.902 het jaar daarvoor.

Ook het aantal flexi-jobs piekt. Al 20.000 mensen in 5.439 horecazaken maakten dit jaar gebruik van de regeling voor bijverdienen, blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld). Het aantal werkgevers in de horeca steeg 2,2 procent.

De Backer wijst op de begeleidende maatregelen - zoals de RSZ-korting, verhoging van de overuren, het feit dat overuren voor voltijdsen bruto worden uitgekeerd - die werden genomen sinds de invoering van de witte kassa. "Die lijken hun vruchten af te werpen. Door de witte kassa en de controles hebben veel zaken het nog moeilijk, er zijn ook nog faillissementen. Maar de sector is zich aan het professionaliseren. Veel mensen wagen de sprong om een zaak te starten als ze zien dat het eerlijk kan verlopen. Eerlijke concurrentie zal leiden tot een rendabele horecasector met minder zwartwerk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?