Meer plek voor Vlaamse ouderen met dementie

De groep ouderen met dementie dijt alsmaar uit, ook in Brussel. Tot hiertoe was het Vlaamse aanbod voor dementerenden beperkt. Met de nieuwe woonzorgcentra Eureka en Clivia, allebei in Evere, komt hierin verandering.

Vlaamse woonzorgcentra speciaal voor Alzheimerpatiënten waren er tot dusver niet in Brussel. “In de Overbron, Bellevue en Pagode zijn natuurlijk wel wat bedden voor dementerenden, maar de focus ligt er niet op dementie,” zegt Herwig Teugels van het Kenniscentrum Woonzorg Brussel.

Deze week kwam de eerste bewoner aan in Clivia, een door Vlaanderen erkend, kleinschalig woonzorgcentrum voor dementerenden in de Marnestraat. Clivia is een uitbreiding van het tweetalige Sint-Jozef-rusthuis. Bedoeling is dat er, boven elkaar, drie wooneenheden voor telkens tien bewoners verrijzen. Voorlopig is alleen de eerste bouwlaag klaar.
Nog meer plaats voor ouderen met dementie is er in Eureka, het nieuwe woonzorgcentrum in de August De Boeckstraat.

Het initiatief voor dit woonzorgcentrum met 168 bedden komt van de vzw Sint-Vincentius uit het Oost-Vlaamse Aaigem.

Sint-Vincentius had in 2010 het plan om een ‘zorgdorp’ uit te bouwen op de vroegere KUB-site in Koekelberg. Dat zou bestaan uit een rusthuis, kamers voor kortverblijf, serviceflats, een herstelhotel en eventueel ook een polykliniek. Maar na felle tegenkanting van het Koekelbergse schepencollege, dat geen bejaardengetto in de gemeente wilde, werd het plan opgeborgen.

Sint-Vincentius bracht zijn intussen door Vlaanderen vergunde bedden over naar Evere. Daar werd samengewerkt met projectontwikkelaar Burco. Die zette op een industrieterrein, waar vroeger een afgeleefd kantoorgebouw met een hangar stond, in een recordtijd een nieuw woonzorgcentrum met 168 bedden en 28 serviceflats neer.

Sint-Vincentius baat zowel het rusthuis als de serviceflats uit. De vzw runt in het stadscentrum ook dagverzorging Terranova, bedoeld voor mensen met Alzheimer, Parkinson of een ander niet-aangeboren hersenletsel.

In het nieuwe woonzorgcentrum richt Sint-Vincentius zich op dezelfde doelgroep. Althans voor de helft van de bedden. Voor de rest is Eureka een klassiek rusthuis, met ook tien bedden voor kortverblijf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?