Meer stewards in voetbalstadions na incidenten Standard-Anderlecht

© Belga
02/05/2019

Het aantal stewards in de voetbalstadions gaat omhoog van één per 300 supporters naar één per 250 supporters. Die maatregel neemt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) na de incidenten met Anderlecht-supporters op Sclessin.

De wedstrijd Standard-Anderlecht moest op 12 april vervroegd worden stilgelegd nadat de supporters van Anderlecht vuurpijlen en rookbommen op het veld hadden gegooid. Anderlecht werd gestraft met een forfaitnederlaag, 5.000 euro boete en een match achter gesloten deuren.

Extra opleidingen

Om nieuwe incidenten te voorkomen wil Pieter De Crem het aantal stewards opdrijven tot één per 250 supporters. Het koninklijk besluit zou nog voor de start van het nieuwe seizoen, eind juli, van kracht moeten zijn. Daarnaast komt er extra opleiding voor de stewards.

"Vanaf dit jaar worden ze opgeleid in 'profiling', om criminele voorbereiding in een vroege fase te ontdekken", zegt De Crem. Ze krijgen ook een extra opleiding in toegangscontrole, met bijzondere aandacht voor het opsporen van 'pyrotechnische middelen', zoals vuurwerk. Op 1 juni organiseert de voetbalcel een extra opleidingsdag met de veiligheidsverantwoordelijken uit de competities 1A en 1B.

'Vuurwerk niet nodig'

"Het gebruik van pyrotechnische middelen en het gooien van bier horen niet thuis in een stadion", zegt Peter Bossaert, secretaris-generaal van de Voetbalbond (KBVB). "We hopen dat we snel werk kunnen maken van het streng bestraffen van mensen die zich hierop laten betrappen. We moeten hen de toegang tot het stadion ontzeggen."

Bossaert wil zich spiegelen aan de Engelse competitie. "Vuurwerk is niet nodig om een goede sfeer te creëren. In Engeland zie je dat nooit meer, en dat zijn de meest sfeervolle stadions ter wereld. Ik kijk ook in eigen boezem: we moeten beter communiceren rond pyrotechnische middelen. 98 procent van de supporters heeft het daar moeilijk mee of is er zelfs slachtoffer van."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Sport, RSC Anderlecht, pieter de crem, Standard, stewards

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni