De plannen voor het Fontainaspark in het centrum van Brussel zijn klaar. Er komen meer woningen dan eerst voorzien, onder meer voor de studenten uit de buurt. Het park wordt ook groter, en er komt een halfondergrondse sportzaal.
Meer woningen in Fontainaspark
Het bestaande Fontainaspark wordt 10 procent groter en zal dan 10.000 vierkante meter groot zijn. Daarnaast komen er ook 84 woningen rond het park, waar er eerst sprake was van 65.
Dat komt omdat de volumes kleiner zijn dan eerst gepland. De Grondregie schrapte enkele appartementen en verving ze door studio’s, onder meer om het tekort aan studentenwoningen in de buurt op te vangen. Uiteindelijk komen er 25 sociale woningen, 24 middenklassewoningen en 35 studio’s voor alleenstaanden.
Verder is er ruimte voor een gedeeltelijk ondergrondse sportzaal. Van buiten zal er enkel een begroeide helling te zien zijn, waar bovenop nog een pleintje voor minivoetbal komt. Er komen ook twee crèches en een horecazaak.
“Nu zijn er vooral veel kantoren en een school, en ’s avonds gebeurt er niet veel”, zegt schepen van Wijkcontracten Ans Persoons (SP.A), die het project uitwerkte samen met schepen van huisvesting Mohamed Ouriaghli (PS) en minister voor Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck (Ecolo). “We willen zorgen voor meer interactie en meer activiteit in het park.”
Begin 2016 gaan de werkzaamheden van start. Twee jaar later, tegen 2018, moet alles dan afgerond zijn. Het hele project zal 25 miljoen euro kosten.
Sociale mix
De Stad zette sterk in op participatie en betrok de bewoners van bij het begin. “Zo kozen de bewoners ervoor om de speelterreinen in te delen per leeftijd, en bepaalden ze de plaats ervan”, zegt woordvoerder Sven Bousset. Ook de geplande woontoren werd minder hoog dan voorzien.
Toch zijn niet alle bewoners tevreden. “Over de plek van de speeltuigen en de bankjes mochten we mee beslissen, maar niet over bijvoorbeeld de huisvesting en het percentage sociale woningen. Dat zijn er te weinig”, klaagt buurtbewoner Werner De Bus.
“Het percentage sociale woningen is samen met het Gewest bepaald”, zegt Bousset. “Op die manier willen we een gezonde sociale mix op de site garanderen.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.