Het aandeel woningen in het torenproject Victor gaat gevoelig omhoog. Dat zegt promotor Atenor. Die ontvouwt voor het eerst ook een meer uitgewerkt simulatiebeeld van het project gepland naast de Zuidertoren.

Tot nu toe toonde Atenor in simulatiebeelden vooral de onderkant van de gebouwen, ontworpen door de Franse architect Christian de Portzamparc. Woensdag verspreidde de promotor echter ook een beeld van de bovenkant, getekend door het Belgische bureau Jaspers-Eyers. Geen baanbrekende architectuur, maar dat kon ook niet naast de strakke Zuidertoren, is de redenering.

Victor omvat vier gebouwen, gerangschikt van groot naar klein tussen de Zuidertoren en de Barastraat. De grootste toren zou even hoog reiken als de Zuidertoren (ook wel Pensioentoren genoemd), nog steeds het grootste gebouw van België. De totale vloeroppervlakte bedraagt meer dan 100.000 vierkante meter.

In de bouwaanvraag, ingediend eind 2010, werd die oppervlakte grotendeels bestemd voor kantoren. Aanvankelijk was er slechts sprake van 2.000 vierkante meter. Maar promotor Atenor wil het aandel kantoren nu terugdringen. "Wij gaan de aanvraag wijzigen om meer woningen te realiseren", zegt directeur Stéphan Sonneville aan brusselnieuws.be.

Wat de definitieve verhouding wordt tussen kantoren, woningen en winkels of voorzieningen, wil de promotor nog niet meedelen, maar de verhoging van het aandel woningen zou "aanzienlijk" zijn.

Wijzigingen
Daarnaast gaat Atenor het project ook wijzigen "om een maximale flexibiliteit in te bouwen inzake mobiliteit en de aanleg van de publieke ruimte." Met de verschillende veranderingen wil de promotor inspelen op de plannen van het Gewest voor de wijk.

De Brusselse regering werkt immers aan een Richtschema voor de Zuidwijk. Daarbij is het de bedoeling om:

- de wijken aan beide kanten van de spoorlijn beter met elkaar te verbinden
- op grote schaal woningen te bouwen
- economische activiteiten en hotels te creëren
- de geografische verspreiding van kantoren te rationaliseren
- de verbinding tussen de trein en het stedelijke openbare vervoer te verbeteren.

Vorig jaar had minister-president Charles Picqué (PS) ook al expliciet gezegd dat er te veel kantoren gepland waren in de buurt. Ook de NMBS plant immers nieuwe kantoren bij het Zuidstation. Eerder hadden verschillende stadsverenigingen ook al geprotesteerd tegen de in hun ogen megelomane kantoorplannen.

De Pauw: 'Stap in de goede richting'
In het Brussels parlement pleitte CD&V-fractievoorzitter Brigitte De Pauw eerder voor een snelle uitvoering van het richtschema en een mobiliteitsstudie "om de verschillende op til staande projecten te stroomlijnen."

De Pauw denkt dat er bij stations plaats is voor kantoorverdichting maar vindt dat we moeten streven naar verschillende functies. "De situatie rond het Noordstation leert ons dat men de woonfunctie zeker niet over het hoofd mag zien. Bovendien is de nood naar bijkomende woningen torenhoog. In die zin ben ik dan ook erg verheugd dat promotor Atenor het Victor-project positief zal aanpassen. Het is een stap in de goede richting voor de verdere ontwikkeling en heropleving van de Zuidwijk."

Hieronder een eerdere simulatie van Victor:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni