14 april 2020: op de bovenste bol van het atomium wordt een vlag gehesen om de zorgsector in België te bedanken voor hun werk om de coronacrisis te bedwingen: bedankt/merci

| 14 april 2020: op de bovenste bol van het atomium wordt een vlag gehesen om de zorgsector in België te bedanken voor hun werk om de coronacrisis te bedwingen: bedankt/merci.

Het Atomium luidt de noodklok. Een verlies van 3 miljoen euro dreigt dit jaar vanwege de lockdown. "Wij vragen om een hulpplan van de overheid."

Na een van de meest succesvolle jaren in de geschiedenis van de toeristische attractie, heeft de coronacrisis ook het Atomium zwaar getroffen. Sinds de lockdown op 15 maart begon, kwamen er geen inkomsten meer binnen. "In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn wij nauwelijks gesubsidieerd," legt adjunct-directrice Julie Almau Gonzalez uit. "93 procent van onze inkomsten komen uit ticketverkoop, merchandising en de verhuur van ruimtes. Slechts 3 procent bestaat uit ad hoc subsidies in het kader van het tentoonstellingsbeleid."

Waar de vzw Atomium aanvankelijk een winst van 800.000 euro voor 2020 had begroot, gaat ze nu uit van een verlies van 3 miljoen euro. Almau Gonzalez: "Dat kunnen we nog wel aan, maar de vraag is wat we in de jaren daarna mogen verwachten. We hebben structurele steun nodig."

Maximaal 150 bezoekers per uur

De nieuwe begroting is er ook een onder voorbehoud. De vraag is immers hoeveel bezoekers het Atomium dit jaar nog kunnen en willen bezoeken. "We zijn bezig met een noodplan," aldus Almau Gonzalez. "We zouden volgende week mogen openen als historische site, maar we zijn er nog niet klaar voor. We voorzien nu een aanloopperiode vanaf 1 juni, om op 1 juli weer een normale uitbating te kunnen hervatten."

Om aan de eisen van sociale afstand te kunnen voldoen, zouden er maximaal 150 bezoekers per uur kunnen worden toegelaten. "Maar dat zal niet voldoende zijn om rendabel te kunnen draaien," zegt de adjunct-directrice.

Almau Gonzalez roept enerzijds zoveel mogelijk Belgen op om het pronkstuk van Expo 58 te komen bezoeken, aangezien ze erop rekent dat ons land voorlopig nog weinig buitenlandse toeristen hoeft te verwachten. In een normaal jaar is slechts 30 procent van de bezoekers Belg.

Anderzijds zal ook overheidssteun nodig zijn. Almau Gonzalez: "We werken aan een plan voor de komende twee of drie jaar te kunnen overleven. Financiële steun van de overheid zal daarbij zeker nodig zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, coronacrisis, coronavirus, corona, Atomium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni