Mekka voor tweedehandsboeken Pêle-Mêle breidt uit

BVR
© BRUZZ
04/10/2016

Pêle-Mêle, sinds 1939 een instituut voor tweedehandsboeken, breidt zijn winkel aan de Lemonnierlaan flink uit. “We willen onze 100.000 boeken beter kunnen presenteren”, zegt gerant Etienne Oppitz.

Pêle-Mêle begon als een bescheiden winkel in de Trapstraat, aan het Sint-Jansplein. Nog onder de eerste eigenaar verhuisde het naar Lemonnierlaan 80, aan de overkant van waar de winkel nu gevestigd is.

Het was de vader van de huidige uitbater die de zaak haar uiteindelijke bestemming gaf, een grote gelijkvloers met vele hoekjes en kantjes, en boeken, platen en cd's van vloer tot plafond. Intussen is de winkel zo’n succes dat er nog een vestiging in Elsene en een in Waterloo is bijgekomen.

De eerste
“Pêle-Mêle was de eerste hier in de wijk”, zegt Etienne Oppitz, gerant van de winkel aan de Lemonnierlaan. “Vele zijn gevolgd, slechts een paar zijn gebleven. Vaak ging het om ex-werknemers van Pêle-Mêle, die zelf eens wilden proberen.”

Nu zijn er in de wijk nog enkele tweedehandsboekhandels over. Dat zijn concurrenten, maar toch ook niet. “Samen trekken we nieuw volk aan. Mensen hebben zin om naar deze wijk te gaan. Zo gezien zorgen ze meer voor cliënteel dan concurrentie.”

Uitbreiding
Op een gewone dinsdagmiddag is het behoorlijk druk in de boekhandel. Onder de arm hebben ze niet één of twee, maar een hele stapel boeken. Om die mensen beter tot dienst te zijn, wil de winkel nu het interieur veranderen.

“Er zijn te veel obstakels, muren, hoekjes en gangen. We willen de oppervlakte vergroten, zodat we nog meer boeken kunnen aanbieden.”

Het plan is om de mezzanine toegankelijk te maken voor het publiek, net als enkele andere delen op het gelijkvloers, die nu voorbehouden zijn voor het personeel.

“We hebben de bouwaanvraag zo goed als op zak. Nu begint de zoektocht naar geld.” Voor het goede begrip: Pêle-Mêle is een commercieel bedrijf. Geen subsidies of crowdfunding, alles verloopt via de “traditionele kanalen”.

Het maakt meteen duidelijk waarom de uitbreiding wenselijk is. “Een grotere oppervlakte betekent een grotere omzet. En gezien onze lage prijzen moeten wij het daar van hebben.” Hoeveel boeken Pêle-Mêle Lemonnier dan wel verkoopt op een dag? “Enkele duizenden.”

Cliënteel
Net als het assortiment is het publiek eerder Franstalig, maar er komen ook heel wat Nederlandstaligen. “Zeker nu De Slegte, hier om de hoek, dicht is, worden meer boeken in het Nederlands ge- en verkocht.

Wie dat laatste ooit al heeft gedaan, weet dat de selectie snel en onverbiddelijk is. Oppitz spreekt dan ook van ‘precieze, objectieve criteria’.

“Vijftig tinten grijs bijvoorbeeld. Daar wil nu iedereen van af, maar we kunnen daar onze winkel natuurlijk niet mee vol zetten. Daarom aanvaarden we enkel nog de laatste editie. De rest komt er niet meer in.”

Geest van de winkel
Omdat de winkel open blijft tijdens de verbouwingen, moet alles zorgvuldig worden gepland en is de renovatie niet voor meteen. “De start van de werken zal niet voor begin 2018 zijn”, zegt Oppitz. Het interieur wordt moderner maar de typische Pêle-Mêle-stijl blijft behouden: eenvoudig, een beetje bruut, met stevige kasten en een eenvoudige bewegwijzering.

"De geest van de winkel blijft bewaard", besluit Oppitz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni