Memorial Van Damme pakt uit met Thiam en atletiek in de binnenstad

Volgende week vrijdag sluit de Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadion traditioneel het atletiekseizoen af. Naast zevenkampster Nafi Thiam prijken er nog negen andere wereldkampioen van het afgelopen WK in Londen op de affiche. Maar ook in het centrum van onze hoofdstad zal er dankzij de Memorial atletiek op het programma staan.

In tegenstelling tot vorig jaar is de Memorial Van Damme geen wedstrijd op uitnodiging meer. Samen met de meeting van Zürich vormt het de officiële afsluiter van de Diamond League, ofwel het belangrijkste regelmatigheidscriterium binnen de atletiekwereld.

Daardoor staan er heel wat meer grote vedetten dan vorig jaar op de affiche. Naast onze landgenote en huidig olympisch en wereldkampioene Nafi Thiam, zakken er nog negen andere wereldkampioenen af naar Brussel. Onder anderen de Turk Ramil Goelijev, die in Londen verrassend het goud veroverde op de 200 meter, zal van de partij zijn.

Sprinten op de Vismarkt en kogelstoten aan de Munt
Niet alleen op de Heizel zelf, maar ook in de binnenstad staat er her en der atletiek van topniveau op het programma.

Zo vindt er een week voor de Memorial een Urban Memorial plaats op de Vismarkt waar de organisatie een sprintpiste zal aanleggen van zo’n 130 meter.Op die baan zullen de broers Borlée zich eens testen op een kortere afstand en zo hun startsnelheid wat bijschaven voor de 400 meter in het Koning Boudewijnstadion.

Ook aan de Munt staat er een dag voor het officiële evenement heel wat te gebeuren. Daar vindt ’s avonds de strijd om de winst in het kogelstoten plaats met Nieuw-Zeelander Tomas Walsh als uithangbord. Maar eerst zullen in de vooravond ook een aantal bekende Vlamingen onder elkaar uitmaken wie de beste kogelstoter is. 

'We blijven positief over toekomst'
Van Branteghem ging ook nog even in op de toekomst van de Memorial die door de (mogelijke) komst van het Eurostadion niet langer zeker is. "Wij blijven positief en willen in de eerste plaats een succesvolle meeting organiseren", zo zegt de gewezen Belgian Tornado.

"Het is natuurlijk wel zo dat een eventuele afbraak van het Koning Boudewijnstadion het einde van de Memorial betekent. Maar voorlopig staat het Eurostadion er niet en dat van ons wel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?