In memoriam: Carine Vyghen (1958-2007)

Tijdens de donkerste dagen van het jaar - op 28 december - is Carine Vyghen (49) overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Carine Vyghen was Brussels parlementslid en gemeenteraadslid voor de MR in Brussel-stad. Ze is ook twaalf jaar schepen voor Sociale Zaken voor de PS geweest. Een opmerkelijke vrouw.

Carine Vyghen was een gedreven politica. Opgegroeid in Visé, op de grens van de provincie Luik en de Voerstreek - haar thuistaal was Platduits - was ze meertalig, zelfs perfect drietalig. Ze studeerde journalistiek en sociale communicatie aan de ULB en werkte tot 2000 op de sportredactie van het persagentschap Belga. Sport was voor Carine Vyghen meer dan een beroepsbezigheid, zelf heeft ze in 1989 nog de marathon van New York gelopen.

Carine Vyghen werd in 1988 voor de eerste keer verkozen als gemeenteraadslid voor de PS in de stad Brussel. De PS maakte toen al deel uit van de meerderheid, en de ongeschreven regel luidde ook toen al dat je als lid van de meerderheid niet al te veel van je laat horen. Maar daar stoorde ze zich niet aan. Ze vond het als inwoner van Neder-Over-Heembeek haar plicht de bezorgdheid van de bevolking over de aanwezigheid van vervuilende industrie (het toenmalige Carcoke) en de verbrandingsoven op de agenda te zetten.

Carine Vyghens sterkte was haar lokale verankering. In Neder-Over-Heembeek werd ze, niet in het minst omwille van haar rechttoe-rechtaanstijl, op handen gedragen. De zorgen van gewone mensen maakte ze tot de hare. Maar een namiddag met de senioren was meer dan werken, ze voelde zich goed temidden van ouderen. Dat vertaalde zich ook in haar beleid als schepen van sociale zaken (1994-2006), vereenzaming was voor haar een maatschappelijk probleem van eerste orde.

Zonder afbreuk te doen aan haar ideeën waren kiezers voor haar belangrijker dan de partijdiscipline, en dat uitte zich ook in de voorkeurstemmen die ze kreeg. Na haar overstap naar de liberale MR in 2006 behaalde ze van op de derde plaats 2.990 voorkeurstemmen, amper honderd minder dan lijsttrekker Marion Lemesre. Carine Vyghen kreeg in 2000 - dankzij haar voorkeurstemmen - serieuze bevoegdheden zoals Financiën. Dat vonden de Brusselaars blijkbaar terecht, want in 2001 verkozen de lezers van het advertentieblad Vlan haar tot politica van het jaar.

Maar het schepenambt van Financiën werd haar niet lang gegund. Ze moest het afgeven aan burgemeester Freddy Thielemans (PS), met wie het niet langer boterde. Vanuit Financiën had Vyghen zicht op alle inkomsten en uitgaven. Ze verweet haar collega's onder andere op te grote voet te leven. En dat werd haar zeer zwaar aangerekend - door de collega's, niet door de bevolking. In 2004 verkoos die haar ook tot Brussels parlementslid. Tussen de PS en Carine Vyghen kwam het nooit meer goed, ze eindigde als schepen zonder bevoegdheden en stapte over naar de MR. Haar kiezers volgden haar.

Carine Vyghen laat een echtgenoot en twee dochters na. Ze was een politica met het hart op de juiste plaats, grote theorieën waren niet aan haar besteed. De dagelijkse zorgen van Brusselaars - senioren, gezinnen met kleine kinderen, maar ook daklozen - des te meer, welke taal ze ook spraken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?