| Wapperende regenboogvlaggen aan de Beurs (archiefbeeld)

Menselijke ketting eist LGBTQI+-gezondheidscentrum in Brussel

RF
© Belga
17/05/2021

Een vijftigtal mensen heeft zondagavond aan het Brussels parlement een menselijke ketting gevormd in de regenboogkleuren. De actie was een initiatief van de gezondheidsorganisaties van de Rainbowhouse-koepel om aandacht te eisen voor de gezondheid van LGBTQI+personen. "Onze eis is simpel: het is tijd dat Brussel een regenboog gezondheidscentrum krijgt."

"De eigen ervaring, de levensstijl en de praktijken van de LGBTQI+-personen vragen extra aandacht en een speciale aanpak van gezondheidswerkers", klinkt het bij de organisaties achter de actie. "Verschillende studies tonen dat we op dat punt kwetsbaarder zijn, en niet alleen als het over seksuele gezondheid gaat. De levensloop, de geïnterioriseerde homofobie, de verwerping en verwijdering van familie en het geweld zijn factoren die het moeilijker maken om goed voor jezelf te zorgen en maken het contact met de medische wereld moeilijker."

"Bovendien weten hulpverleners vaak niet goed hoe ze met LGBTQI+-personen moeten omgaan of hen moeten behandelen", benadrukken de actievoerders. "Dat moeilijke kader wordt nog versterkt door de lockdownmaatregelen, die erg cis-hetero georiënteerd zijn", gaat het verder. "Onze 'safe spaces' en gemeenschapsplekken zijn gesloten, zodat het sociaal LGBTQI+-leven naar de privé of virtuele sfeer werd verlegd. Dat heeft ook het werk van de verenigingen van de gemeenschap moeilijker gemaakt terwijl heel wat mensen er fysiek en mentaal slecht aan toe zijn."

O'Yes, Tels Quels, Genres Pluriels, la Fédération Laïque des Centres de Planning Familial en Ex Aequo hebben een netwerk opgezet van gezondheidswerkers, aangeraden door patienten die de LGBTQI-friendly aanpak apprecieerden. Zij stellen opleidingen voor die specifiek over de gezondheid van LGBTQI+-personen gaan voor dokters en toekomstige dokters. Maar de organisaties staan voor een enorme taak, waarvoor ze bovendien geen middelen krijgen. In het meerderheidsakkoord van de stad Brussel werd een LGBTQI+ gezondheidscentrum aangekondigd, reden waarom de verenigingen vandaag de stad en het Gewest voor hun verantwoordelijkheid plaatsen.

"We willen ook deel uitmaken van de opzet van dat toekomstig centrum", klinkt het. "Zo'n Regenbooghuis van de gezondheid kan enkel efficiënt zijn en het publiek bereiken als het van de gemeenschap uitgaat. Een onthaal door gelijkgestemden is essentieel voor een komplete en globale aanpak van LGBTQI+-personen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni