Mensenketting aan Europakruispunt in Brussel voor vrede en de-escalatie

© Krasnyi Collective

Een zestigtal mensen heeft woensdag van 18 tot 19 uur een mensenketting voor de vrede gevormd aan het Europakruispunt in Brussel.

De deelnemers sloegen de handen in elkaar en vormden een kring rond de esplanade voor het treinstation Brussel-Centraal. Ze droegen regenboogvlaggen met het woord "vrede" erop. In het midden lag een enorme vlag met de boodschap "Niets is belangrijker dan vrede" en de demonstranten scandeerden "Stop de oorlog". Ter ere van de slachtoffers van het conflict werd een minuut stilte gehouden.

De mensenketting was een initiatief van verschillende vredesbewegingen, waaronder 11.11.11, aan de IJzer, Ander Europa, Agir pour La Paix, Attac Brussel en Vrede vzw. Met de actie wilden ze de Russische invasie in Oekraïne krachtig veroordelen maar vooral oproepen tot de-escalatie, "omdat oorlog alleen maar lijden veroorzaakt".

Staakt-het-vuren

"We eisen een onmiddellijk staakt-het-vuren, de hervatting van de onderhandelingen en steun aan de burgers, die de eerste slachtoffers zijn van dit conflict," zegt de vzw Vrede in een persbericht. "Ook de komende weken zullen we onze eisen blijven stellen."

Er werd ook een boodschap van Joeri Sjeljazjenko, woordvoerder van de vredesbeweging in Oekraïne, voorgelezen aan de demonstranten. "Rusland moet een stap terugnemen en stoppen met de oorlog tegen Oekraïne, en de NAVO moet een stap terugnemen door haar posities rond Oekraïne op te geven en te stoppen met de steun aan de oorlogsinspanningen," betoogde hij. "Ik stel aan het maatschappelijk middenveld in de wereld voor een onafhankelijke expertencommissie aan te stellen om de crisis in Oekraïne vreedzaam op te lossen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?