1807 Met de fiets naar Marokko Foyer Melina zw

Met de fiets naar Marokko: Mélina Ferdin (19)

Ellen Debackere
© BRUZZ
08/07/2022

Mélina Ferdin (19) is een van de twaalf jongeren die deze zomer met de fiets naar Marokko trekt, samen met Foyer vzw. "Ik heb getwijfeld of ik mee zou gaan, maar ik wil zien of ik het kan."

De Molenbeekse Mélina Ferdin haalde net haar diploma middelbaar onderwijs en wil volgend academiejaar architectuur aan de ULB studeren. Ze heeft een baan als jobstudent, maar neemt toch ook deel aan de fietsreis naar Marokko. “Ik ben al veertien jaar lid van Foyer. Maar ik heb lang getwijfeld om mee te gaan. Eerst zei ik ja, dan nee, dan opnieuw ja. Vandaag doe ik vooral mee om te zien of ik het kan. En ook om te vermageren (lacht).”

Mélina trok al eerder naar Marokko om lokale projecten van een andere vzw te steunen. “En als toerist ging ik er ook al twee keer naartoe. Maar nu zal het natuurlijk helemaal anders zijn. Ik ben niet zozeer bang van de route, maar wel om het misschien niet vol te houden. Het leukst zullen wellicht de avonden zijn: dan zijn we allemaal samen op camping. En in Marokko hoop ik ook de culinaire cultuur beter te leren kennen.”

Voor Mélina is het belangrijk dat dit initiatief ook aandacht van de buiten­wereld krijgt. “Doorgaans krijgen de schietpartijen hier meer aandacht dan de andere zaken. Met dit project tonen we dat bepaalde jongeren gemotiveerder zijn dan andere, en dat we niet allemaal straatjongeren zijn. We kunnen en willen wel degelijk de handen uit de mouwen steken. We zijn ook benieuwd naar de andere culturen die we zullen leren kennen in de dorpen waar we tijdens onze reis zullen verblijven.”

“Mijn mama zegt wel dat het de la folie is,” zegt Mélina. “Ik denk dat ze denkt dat we op de autosnelwegen fietsen en dat onze reis dus heel gevaarlijk wordt, maar we proberen net zoveel mogelijk kleine baantjes te nemen. Onze reis is piekfijn uitgestippeld.”


Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni