Meteen pv voor 'verboden' vondelingenschuif

© BX1

"Ik ben tegen de vondelingenschuif", zegt burgemeester Pierre Muylle (PS). "Er zijn andere oplossingen zoals centra waar je je kind kan opgeven voor adoptie." De burgemeester van Evere stuurde daarom woensdagavond de politie naar de vondelingenschuif, om een proces-verbaal te laten opstellen."

Dat staat donderdag te lezen in Het Nieuwsblad.

De vondelingenschuif is nog maar net geopend door vzw Corvia, in de Lindestraat in Evere. Moeders die geen andere oplossing zien, kunnen er anoniem hun baby te vondeling leggen.

Maar als ouder je kind achterlaten, officieel kinderverlating, is strafbaar. Een vondelingenschuif bevindt zich wettelijk dus op glad ijs. 

"We hebben hier geen toelating voor gegeven", zegt Pierre Muylle, waarnemend burgemeester van Evere. "Er zijn andere oplossingen, zoals centra waar je je kind kan opgeven voor adoptie. Bovendien is kinderverlating een misdrijf."

Daarom stuurde de burgemeester de politie naar de vondelingenschuif. Met het proces-verbaal kan hij een besluit van de burgemeester opstellen, om de vondelingenschuif te laten verbieden en te laten sluiten.

Opmerkelijk: Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) is meter van het project. Zij ziet de schuif als een noodoplossing, in afwachting van een wet die discreet bevallen toelaat.

Maar volgens Moeders voor Moeders, van de vondelingenschuif in Antwerpen, kan alleen echt anoniem bevallen de vondelingenschuif vervangen, dus zonder dat de gegevens van de moeder worden opgeslagen voor als kind of moeder ooit nog contact met elkaar willen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?