Constantin Meunierplein

Meunierwijk: Bewoners in de bres voor art deco

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
26/03/2014

Twee geplande bouwprojecten in de Meunierwijk in Vorst stuiten op protest van buurtbewoners. Dat er groene ruimte moet sneuvelen voor een nieuw gebouw is volgens de bewoners ontoelaatbaar. De twee nieuwe constructies vloeken ook met het art-decokarakter van de wijk.

Wijkcomité Meunier is al een paar jaar actief om de wijk om en rond het gelijknamige plein met wijkfeesten en andere initiatieven te laten bruisen. Er wordt volop gebouwd in de wijk. Niet minder dan vijf projecten zitten er in de pijplijn. Een evidente evolutie in een stad die schreeuwt om woningen, vindt ook het wijkcomité. Maar twee van de bouwprojecten kunnen niet door de beugel. Ze zouden een smet op het blazoen van de architecturale charme van de wijk vormen.

Het gaat over een nieuwbouwproject in de Meyerbeerstraat. Daar moet een eengezinswoning plaatsruimen voor een complex met vijftien appartementen. Daardoor zou het complex wel dieper en hoger zijn dan het huidige huis, wat niet strookt met de Gemeentelijke Stedenbouwkundige Verordening.

Zo zou de prachtige binnentuin achter het gebouw opgeofferd worden: “We zien zo een prachtig stukje natuur verdwijnen met waardevolle inheemse bomen en zelfs de aanwezigheid van bossen. Het is onaanvaardbaar dat dit zou moeten wijken voor een appartementsgebouw,” zegt Ingrid Verschueren van het wijkcomité. Aan straatzijde is het gebouw dan een aanslag op het straatbeeld dat uit statige herenhuizen met prachtige art-decogevels bestaat.

Hetzelfde kan gezegd worden van een ander bouwproject in de Molièrelaan op de hoek met het prachtige Meunierplein. Dat gebouw zou twee verdiepingen hoger zijn dan het huidige en de glas- en zinkconstructie als een luide valse noot in het harmonieuze art-decogeheel van het Meunierplein laten klinken. Dat het gebouw geen groen dak krijgt, strookt overigens ook niet met de huidige opvattingen van ecologisch bouwen.

Dinsdag maakten de bewoners hun grieven aan het gemeentebestuur op de overlegcommissie bekend. Het is nu wachten op een initiatief van de gemeente om de bouwheren een halt toe te roepen.Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni