Michel Desvigne tekent park Thurn & Taxis

© brusselnieuws.be
07/10/2010
De Franse landschapsarchitect Michel Desvigne is de laureaat van de allereerste ontwerpwedstrijd voor een park in Brussel. Hij gaat de groene ruimte op en rond Thurn & Taxis inrichten. Desvigne tekende in het verleden al voor de inrichting van het Millenium Park in Londen, de omgeving van de Franse nationale bibliotheek in Parijs en het Eilandje in Antwerpen.

Op de site van Thurn & Taxis komt een park van 9 hectaren dat moet aansluiten op de recreatieruimte langs het Becodok (Materialenkaai) en een nieuw park tussen de spoorlijn en de Dubrucqlaan. In totaal gaat het om een groene zone van 20 hectaren. Samen is dat de grootste nieuwe groenzone die in het gewest is gepland.

Leefmilieu Brussel heeft nu Michel Desvigne aangeduid om een globale visie op het groen op en rond Thurn & Taxis te ontwikkelen, vernam brusselnieuws.be. Dat gebeurde in het kader van de allereerste ontwerpwedstrijd voor een park in Brussel.

Klepper
Desvigne is een grote naam die al met tal van toparchitecten heeft gewerkt. Voor Brussel tekende hij samen met architect Xaveer De Geyter al het ontwerp voor het nieuwe Rogierplein. Momenteel werkt hij ook met Jean Nouvel aan een groot masterplan voor Parijs.

Desvigne gaat nu aan de slag om tegen het einde van dit jaar een eerste ontwerp klaar te hebben. Vrij snel daarna kunnen we de eerste concrete resultaten verwachten. "Ik wil zo snel mogelijk een publiek toegankelijk park; dat hoeft niet te wachten op de verdere ontwikkeling van de site," zegt Desvigne aan brusselnieuws.be. "In mijn ogen moet het een evolutionair park worden. Dat wil zeggen dat het kan evolueren en meegroeien in functie van de verdere ontwikkeling van het hele gebied."

De aanduiding van Desvigne is een van de eerste belangrijke realisaties van Brussels Bouwmeester Olivier Bastin. Die had er bij de bevoegde minister Evelyne Huytebroek (Ecolo) op aangedrongen om via een wedstrijd een landschapsarchitect te kiezen. "Dit is een belangrijk project," aldus de bouwmeester, die blij is met de gekozen laureaat. "Het interessante aan de aanpak van Desvigne is dat de groene ruimte mee de verdere stedelijke ontwikkeling bepaalt in plaats van omgekeerd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni