© ARCHI HUMAN

Microwoning voor daklozen in Andras Pandy-pand in Molenbeek

GR
© BRUZZ
13/06/2017

De vzw Archi Human wil met een ecovriendelijk woonproject Brusselse daklozen van straat halen en hen zo helpen met hun re-integratie in de maatschappij. Met het eerste gebouw langs het kanaal in Molenbeek, meer bepaald het pand waar vroeger seriemoordenaar Andras Pandy woonde, hoopt de organisatie ook andere gemeenten in onze hoofdstad te kunnen overtuigen van dit initiatief.

Twee jaar geleden telde onze hoofdstad 2.600 daklozen en dat betekende toen een stijging van maar liefst 33 procent ten opzichte van 2010. Voor het aantal vandaag zijn geen exacte cijfers beschikbaar, al is een daling volgens informatiebureau La Strada onwaarschijnlijk.

‘Investeren in ondergewaardeerde stadsdelen’
De vzw Archi Human houdt zich al langer bezig met de re-integratie van daklozen en gaat daar nu nog een stapje verder in. In samenwerking met Housing First Belgium heeft het een ecovriendelijk huizenproject op poten gezet dat een heleboel daklozen een nieuwe thuis moet geven.

“Het gebrek aan toegankelijke woningen is een oud zeer in Brussel en zal alleen maar verergeren aangezien er steeds minder gronden beschikbaar zijn. Wij willen daarom investeren in ondergewaardeerde stadsdelen en op die plekken microwoningen bouwen voor daklozen”, zo staat te lezen in een persbericht van Archi Human.

‘Verbonden met de wijk’
De eerste woningen zullen opgetrokken worden aan het kanaal in Molenbeek, meer bepaald op de hoek van de Koolmijnenkaai en de Vandermaelenstraat, waar vroeger seriemoordenaar Andras Pandy woonde. Bij het opmaken van de plannen speelde de verbondenheid met de wijk een grote rol.

“We hebben bij de materiaalkeuze er bewust voor gekozen om de connectie met de buurt niet te verwaarlozen. Dat vertaalt zich onder andere in de keuze voor balkonoverlopen en grote glasramen die de link met de straat accentueren”, aldus architect Luc Schuiten.

“Verder zal elk gebouw drie tot vier wooneenheden bevatten en omringd zijn door planten. Op het gelijkvloers komt het technisch lokaal en een studio voor een student. Ook de drie verdiepingen daarboven zullen studio’s omvatten die telkens plaats bieden aan een persoon.”

‘Kanaal en sociaal’
Zonder externe financiële hulp is het voor de vzw niet mogelijk om dit project tot een goed einde te brengen. "De gemeente Molenbeek is een van onze vele bevoorrechte partners. Het besliste om het terrein aan het kanaal in erfpacht vrij te geven voor het symbolische bedrag van een euro per jaar en dat voor de komende dertig jaar. Die steun is voor ons noodzakelijk om het project te kunnen realiseren", aldus de projectleiders.

“In onze gemeente gaan kanaal en sociaal hand in hand”, aldus schepen van Huisvesting Karim Majoros (Ecolo). “Deze zone is tevens bestemd voor projecten die oplossingen bieden voor de kwetsbaarste onder ons. Het biedt hoop aan mannen en vrouwen die door het leven getekend zijn.”

Vorst en Evere geïnteresseerd
De toekenning van de stedenbouwkundige vergunningen voor het project vinden volgende week plaats. Daarna geeft de organisatie zich nog een jaar de tijd om extra investeerders te vinden. Eind 2019 zouden de eerste bewoners dan hun intrek moeten kunnen nemen in het gebouw.

Voorlopig is Molenbeek de enige Brusselse gemeente die in zee gaat met Archi Human, al voert de vzw momenteel ook gesprekken met Vorst en Evere. Een beslissing over een mogelijke samenwerking is er wel nog niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni