| Prinses Elisabeth liep, net als haar broer prins Gabriël, mee in het militaire defilé.

Militair defilé met prins Gabriël en kroonprinses Elisabeth

© Belga
21/07/2023
Updated: 21/07/2023 20.09u

Aan het Paleizenplein in Brussel is rond 16 uur het militair defilé van start gegaan. Dit jaar lopen zowel kroonprinses Elisabeth al prins Gabriël mee met het defilé.

Prins Gabriël heeft zijn eerste jaar in de Koninklijke Militaire School afgerond, kroonprinses Elisabeth studeerde twee jaar geleden af. Allebei lopen ze mee met hun eigen promotie. Elisabeth liep twee jaar geleden ook al mee met het defilé, nu lopen voor het eerst twee kinderen van het vorstenpaar mee.

In totaal nemen ruim 1.300 mensen deel aan het defilé, zowel militairen, als jongeren en oudgedienden van het leger. Dit jaar wandelen ook leden van de politie- en veiligheidsdiensten mee, die op deze nationale feestdag extra in de kijker worden gezet. (Lees verder onder de afbeeldingen)

Ook 59 militaire grondvoertuigen nemen deel aan het defilé, net als 27 vliegtuigen, waarvan tien F-16's - een voor elk jaar dat koning Filip al op de troon zit. Voor het eerst vliegt er ook een F-35 over, de vliegtuigen die de regering heeft gekozen als opvolger van de Belgische F-16's.

Naast het vorstenpaar en hun twee jongste kinderen, wonen ook prins Laurent en prinses Claire, prinses Astrid en prins Lorenz en prinses Delphine het defilé bij. Koning Albert en koningin Paola, die vrijdagochtend voor het eerst in tien jaar het Te Deum bijwoonden, zijn er niet meer bij. (Lees verder onder de afbeeldingen)

Ook vertegenwoordigers van de verschillende regeringen zijn aanwezig, onder wie premier Alexander De Croo (Open VLD), minister van Defensie Ludivine De Donder (PS) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Voor de Vlaamse regering is minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) aanwezig.

Randactiviteiten

Naast het defilé zijn er ook heel wat randactiviteiten. Zo probeert de politie en een pro-Belgische beweging zieltjes te winnen op de nationale feestdag. In het park zijn dan weer activiteiten voor kinderen, dit alles onder een Belgisch zomerzonnetje. Bekijk hier het sfeerverslag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni