© Photonews | Binnenkort verdwijnen de militairen helemaal uit metro- en treinstations.

Militairen verdwijnen in verschillende fases uit straatbeeld

© Belga
25/02/2021

De operatie 'Vigilant Guardian', de bewakingsopdracht van soldaten op straat, in luchthavens en andere strategische plaatsen, wordt in verschillende fasen afgebouwd. De militairen worden op termijn vervangen door politieagenten.

Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) donderdag in een interview met de krant Le Soir.

Operatie Vigilant Guardian (OVG) werd opgestart in januari 2015. De opdracht maakt deel uit van de strijd tegen het terrorisme op het eigen Belgische grondgebied. Concreet levert Defensie steun aan de federale politie om gevoelige plaatsen te bewaken en te beveiligen.

Het leger liet vorig jaar al verstaan de bewakingsopdracht graag te willen stopzetten. "Het begon eind vorig jaar met de luchthaven van Charleroi en in februari volgde de Europese wijk", aldus de minister. "Op 1 april zijn de luchthavens, stations en metro's aan de beurt. In juni volgen de ambassades, eveneens in fasen. Als laatste zullen de militairen verdwijnen uit de Joodse buurt in Antwerpen."

De minister verzekerde bovendien ook dat de de politie de opleiding en de middelen heeft om zichzelf te verdedigen en deze plaatsen te beveiligen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie