Minder dan de helft van Brusselse horeca heeft witte kassa

© Saskia Vanderstichele

Maar 44 procent van de Brusselse horecazaken beschikt over een witte kassa, terwijl in Vlaanderen de witte kassa wel al volop geïntegreerd is. "De horecafederaties in Brussel en Wallonië ontmoedigen het gebruik van de witte kassa", zegt Horeca Vlaanderen, dat wel aangeeft ook niet akkoord te zijn met de huidige regels.

Sinds juli moeten alle horecazaken die meer dan 25.000 euro van hun omzet uit eten halen verplicht een witte kassa gebruiken. In Vlaanderen zijn vooral West- en Oost-Vlaanderen en Limburg bijna volledig in orde met de witte kassa voor de horeca, schrijft Het Belang van Limburg. In Antwerpen en Vlaams-Brabant is dat 85 procent. Vlaanderen is dus grotendeels in orde met de witte kassa. De cijfers komen uit een antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op een vraag van partijgenoot Werner Janssen.

In Brussel en Wallonië is de situatie helemaal anders: in beide gewesten gebruikt minder dan de helft van de horecazaken een witte kassa. Dat Brussel en Wallonië zo slecht scoren, is omdat de horecafederaties een verschillende aanpak er op nahouden. "Horeca Vlaanderen heeft zijn leden goed ingelicht, in Wallonië zijn er ongetwijfeld uitbaters die nog nooit van die witte kassa hebben gehoord”, zegt kamerlid Janssen in Het Belang van Limburg.

Sterker nog, de horecafederaties van Wallonië en Brussel zeggen tegen hun leden dat de witte kassa illegaal is, zegt Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen. “Ze geven hun leden een attest mee dat ze bij een controle kunnen voorleggen waarmee ze zich zogezegd juridisch indekken."

Niet eerlijk
"De cijfers zijn verkeerd", reageerde Yvan Roque, voorzitter van ho.re.ca Brussel, zaterdag. "In Vlaanderen kan de horeca gebruik maken van het systeem van flexi jobs op voorwaarde dat de zaak is uitgerust met een witte kassa, bedoeld om zwart werk tegen te gaan. "Dat is bijzonder voordelig aan de kust, maar nog niet alles in Vlaanderen is geregeld", aldus Roque. Hij herinnert eraan dat de drie regionale horecafederaties - dus ook de Vlaamse federatie - een geding tegen de witte kassa hebben lopen voor de Raad van State.

Dat bevestigt ook Horeca Vlaanderen. "Nu moet een café dat 500.000 euro omzet draait, waarvan 24.000 euro uit eten, geen witte kassa hebben. Maar een café met 100.000 euro omzet waarvan 26.000 euro uit eten, wel. Dat is niet eerlijk", aldus Vanheusden.

"Door al die moeilijkheden durf ik zeggen dat het voor 90 à 95 procent van de horecazaken nog altijd niet mogelijk is om 100 procent in het wit te werken", besluit de voorzitter van Horeca Vlaanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?