Minister Anciaux gunt café Dada een tweede leven

Vlaams minister van cultuur Bert Anciaux (Spirit) heeft een oplossing om café Dada van de ondergang te redden. Het huis wordt wel afgebroken, maar eerst wordt het café ontmanteld om het later te kunnen heropbouwen.

Vlaanderen is vorig jaar de onteigeningsprocedure gestart voor het huis aan de Wolvengracht waar de bruine kroeg onderdak heeft. De onteigening moet de bouw mogelijk maken van een nieuw complex met auditorium, cafetaria en publieksbalie voor het Vlaams-Nederlands huis, deBuren. Dat heeft nu al een onderkomen in het neoklassieke pand aan het Muntplein.

Anciaux zat er mee verveeld dat de bruine kroeg er aan moest geloven, "maar we hebben het grondig bestudeerd. Het pand waar café Dada nu onderdak heeft, moet verdwijnen. Doen we dat niet, dan verliezen we om bouwtechnische redenen enorm veel ruimte."

Anciaux stelt nu voor om de bruine kroeg te ontmantelen en later, als de nieuwbouw er staat, te integreren in het Vlaams-Nederlands huis. Anciaux: "Dat vraagt een aanpassing van de bouwplannen maar dat is op zich geen probleem. Of we een kroeg zomaar kunnen verplaatsen? Ze verplaatsen tegenwoordig wel kastelen."<BR>Anciaux vindt dat een kroeg als Dada onderdeel is van het Vlaams gemeenschapsleven in Brussel.

"Zoiets moeten we koesteren," zegt Anciaux. Hij vindt ook dat het net daarom zijn plaats kan krijgen in het Vlaams-Nederlands huis. Er moet wel nog een oplossing worden gevonden om de overgang te maken tussen de sloop en heropbouw.

Atlantis, de cafébaas van Dada, is blij dat er een begin is van een oplossing, maar wil niet te vroeg victorie kraaien. "We kunnen niets anders dan afwachten," zegt hij.

Wat vinden deBuren er zelf van? Greetje van den Bergh, intendant: "Principiële bezwaren heb ik niet. Begin februari is er een vergadering gepland over de verbouwing van het pand. Ik neem aan dat de minister er de Raad van Bestuur en de Vlaamse bouwmeester, Bob Van Reeth, over zijn plannen zal inlichten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?