Minister: Boeing viel niet onder vliegverbod

© www.hva.nl
Updated: 24-05-2020 - 16:13

Een vliegtuig dat op de zwarte lijst van de Europese Unie staat en dus uit het luchtruim van de EU geweerd wordt, heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag Brussels Airport aangedaan, zo heeft de directeur van de ombudsdienst van de luchthaven, Philippe Touwaide, zaterdag gezegd. Het gaat om een Boeing 767-300 van luchtvaartmaatschappij Ceiba Intercontinental uit Equatoriaal-Guinea.

Het toestel steeg om 00.42 uur op de luchthaven van Zaventem op met bestemming Malabo, de hoofdstad van Equatoriaal-Guinea, en vloog onder meer over de gemeente Jette, preciseerde Touwaide. Hij ontving zaterdag een klacht van een burger.

Volgens de ombudsman vloog de Boeing blijkbaar namens Ethiopian Airlines, een maatschappij die wel toegelaten is in de EU. Hij herinnerde eraan dat Ceiba Intercontinental sinds juli 2009 onafgebroken op de zwarte lijst staat van vliegtuigen en vliegmaatschappijen die verboden zijn in Europa. De klacht werd aan federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) overgemaakt, die moet beslissen wel gevolg eraan gegeven wordt.

Volgens minister van Mobiliteit François Bellot (MR) viel de Boeing niet onder het toegangsverbod tot het Europese luchtruim. Het toestel is eigendom van luchtvaartmaatschappij Ceiba Intercontinental uit Equatoriaal-Guinea en vliegt gewoonlijk voor rekening van de overheid. "Volgens de gebruikelijke procedure voor staatsvluchten, kreeg de vlucht toestemming van de FOD Buitenlandse Zaken met raadpleging van alle betrokken diensten", zegt minister Bellot.

"Het toestel is geregistreerd in Ethiopië en valt dus niet onder het vliegverbod voor Ceiba Intercontinental." Minister Bellot roept de ombudsman op eerst inlichtingen in te winnen "zodat er geen foute conclusies kunnen worden getrokken". Maar Touwaide blijft erbij dat zijn versie correct is. "De maatschappij staat wel degelijk op de zwarte lijst. De lijst heeft het over maatschappijen en niet over vliegtuigen, het toestel was ingeschreven en opereerde hier onder het mom van staatsvlucht", reageert de ombudsman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?