Minor-Ndako opent extra opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen

© brusselnieuws.be
16/11/2015

Minor-Ndako mag een extra opvangcentrum voor jonge vluchtelingen openen in Dilbeek. Nu hebben ze al centra in Brussel centrum, Anderlecht, Asse en Aalst. Het nieuwe centrum in Dilbeek zal plaats bieden aan tien niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

Bij de Vlaams Brusselse Media loopt momenteel een sensibiliserings- en inzamelactie voor Minor-Ndako: Brussel Helpt. Met het ingezamelde geld wil Minor Ndako een leefruimte voor kinderen jonger dan 12 jaar herinrichten in Anderlecht. Maar nu ze een extra huis in Dilbeek zullen inrichten, is het geld van de benefiet extra welkom. Semma Groenendijk van Minor-Ndako: “Het moet zo snel mogelijk openen, liefst begin december al. Het gebouw ligt aan de Kattebroek in Dilbeek. Het moet nog schoongemaakt worden en dan gezellig ingericht worden.”

Nood is hoog
De nood aan opvang voor kinderen is hoog. Groenendijk: “We worden elke dag opgebeld met de vraag naar crisisopvang als er weer erg jonge kinderen aan Dienst Vreemdelingenzaken staan. Al onze groepen zitten boven hun maximum op dit moment. In de nieuwe leefgroep in Dilbeek zullen we focussen op de jongsten en vangen we kinderen tussen 8 en 14 jaar op. Het is geen tijdelijke opvang, de kinderen krijgen er hun eigen kamer, ze zullen school lopen. Bedoeling is om er hun thuis van te maken."

Brussel Helpt
Het ingezamelde geld van Brussel Helpt zal ingezet worden om de ruimtes voor die extra jonge kinderen in te richten in Aalst en Dilbeek. Vanaf vandaag en tot 5 december zijn er in de gemeenschapscentra tal van activiteiten ten voorde van Brussel Helpt. Enkele voorbeelden: in GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe kan je lunchen voor Brussel Helpt, GC Den Dam in Oudergem houdt een grote wafelenbak en in GC De Pianofabriek is er improvisatietheater. Wie meer wil weten over de leefwereld van jonge vluchtelingen kan naar debatten, documentaires en boekvoorstellingen in de gemeenschapscentra.

Muzikanten helpen
Ook enkele artiesten steunen de actie: Marble Sounds treedt op 27 november op in GC Nekkersdal en op 29 november is er een huiskamerconcert van Sioen in GC De Maalbeek. Raymond van het Groenewoud installeert zijn piano op het podium van Studio 1 van Flagey. Dat intieme concert vindt plaats op 5 december. Voordien kan u ook een walking dinner boeken. De opbrengst gaat, uiteraard, naar Minor-Ndako.

Brussel Helpt 2015

Brussel Helpt in het teken van jonge vluchtelingen. Samen met de Brusselse gemeenschapscentra slaan de Vlaams-Brusselse Media de handen in elkaar om geld in te zamelen voor Minor-Ndako. Deze organisatie vangt niet-begeleide minderjarige vluchtelingen op. Meer informatie en hoe je kan helpen op www.brusselhelpt.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Events & Festivals , Brussel Helpt 2015

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni