MIVB-controleur doodgeslagen: Geen openbaar vervoer tot dinsdagavond

© brusselnieuws.be
07/04/2012
Een controleur van de MIVB is overleden na een geval van zware agressie zaterdagmorgen. De directie heeft beslist om het verkeer op het hele net op te schorten. Er wordt niet gereden tot dinsdagochtend.

De controleur - Iliaz Tahiraj - kwam zaterdagmorgen rond 6.30 uur tussen bij een ongeval van bus 14 aan het Redersplein. De man was na het ongeval opgeroepen door de buschauffeur. "Blijkbaar had de bestuurder van de betrokken wagen ondertussen een vriend opgetrommeld en hebben zij de controleur zwaar aangepakt," zegt An Van hamme, woordvoerster van de MIVB aan brusselnieuws.be.

Het slachtoffer werd zwaargewond overgebracht naar het UZ Brussel, maar is daar aan zijn verwondingen overleden. De busbegeleider van Albanese afkomst was 56 en werkte al 30 jaar voor de MIVB. Volgend jaar zou hij met pensioen gegaan zijn. Hij heeft vijf kinderen, waarvan er twee eveneens voor de MIVB werken.

De buschauffeur bleef ongedeerd en heeft de vechtpartij niet gezien. Hij werd wel even in shock naar het ziekenhuis gebracht.

Net plat
De MIVB-directie besliste zaterdag om voor heel de dag alle verkeer op het MIVB-net op te schorten. De MIVB-directie bevestigt ondertussen dat er geen herneming van de dienst komt, voor er een onderhoud is geweest met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) en een vertegenwoordiger minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). Dat overleg stond eerst gepland voor dinsdagmiddag om 14.30 uur, maar werd ondertussen vervroegd naar maandag. De bonden lieten ondertussen verstaan dat er ten vroegste dinsdagmiddag gereden wordt.

Honderd tot honderdvijftig werknemers van de MIVB hebben zaterdagmiddag dan een manifestatie gehouden op het Poelaertplein. De toegang tot het justitiepaleis op het plein werd verhinderd met een tiental trams en bussen. Op het bord boven de voorruit waar normaal de bestemming is afgebeeld, stond "SOS" te lezen. Daarna trokken de manifestanten naar de hoofdzetel van de MIVB op de Koloniënstraat. Daar vond een rumoerige bijeenkomst plaats, de chauffeurs lieten duidelijk blijken dat ze de agressie op het net beu zijn.

Dader opgepakt
De vermoedelijke dader van de agressie - een Belg van 28 jaar - is rond 14.30 uur door de politie opgepakt. Dat heeft Procureur des Konings Bruno Bulthé verklaard. In tegenstelling tot wat eerder beweerd werd, is er sprake van slechts een dader, geen twee. "Alle betrokken personen worden ondervraagd," zei Bulthé. De procureur gaf aan "dit soort gratuit geweld" niet meer te tolereren.

Het is niet voor het eerst dat de MIVB in het nieuws komt door geweld tegen haar personeel. De voorbije jaren nam het aantal feiten van verbaal en fysieke agressie tegen MIVB-personeel toe.

Dat meldt de MIVB zelf op haar website.

MIVB-man overlijdt na agressie

Busbegeleider Ilias Tahiraj werd zaterdag het slachtoffer van extreme verkeersagressie. Hier vindt u alle berichtgeving over de feiten, de reacties en de situatie op het openbaar vervoersnet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, MIVB-man overlijdt na agressie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni