MIVB gaat automatische metro’s kopen

© MIVB
© MIVB
De MIVB gaat een openbare aanbesteding uitschrijven voor de aankoop van 43 automatische metrostellen. De veiligheidssignalisatie wordt ook opgefrist. Tegen 2018 moeten lijnen 1 en 5 volautomatisch lopen.

Het zogenaamde 'Pulsarproject', een automatische metro zonder bestuurder, wil de capaciteit de hoogte indrijven. Zo kan de frequentie stijgen tot een metro om de twee minuten. Naast de nieuwe metrostellen wil de MIVB daarvoor ook poortjes voor op de perrons aankopen. De nieuwe metro zal namelijk op een vaste plaats op het perron stoppen.

Voor lijnen 1 en 5 is 2018 de streefdatum. Daarna volgen eventueel lijnen 2 en 6.

De MIVB houdt via een raamakkoord ook de optie open om een automatische metro in te stellen op de Noord-Zuidas. Als de verlenging van de metro richting Schaarbeek erdoor komt, wil de MIVB het stuk tussen het Zuidstation en Evere meteen laten uitbaten door een automatische metro. Ook de rest van lijnen 3 en 4 kunnen omgevormd worden tot metro. De studie daarover loopt nog, een realisatie van zo'n plan zou in ieder geval niet voor 2020 plaatsvinden.

De preselectie van de kandidaten voor de levering moet voor eind dit jaar rond zijn. De toewijzing voor de veiligheidssignalisatie en bijbehorende telecommunicatiemiddelen is gepland voor eind 2012 en die voor de metrostellen voor midden 2013.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?