MIVB knoeit met kunstwerk van Benoît Van Innis

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
10/04/2009
Kunstenaar Benoît Van Innis is boos. De MIVB heeft nieuwe metrosignalisatie opgehangen, pal in het zicht van de tekeningen die hij in 2000 voor het station Maalbeek heeft ontworpen. "Hadden ze die bak echt niet op een andere plaats kunnen hangen?"

Het is het derde 'incident' op rij, zegt Van Innis. Eerder had de MIVB op de mezzanine van metrostation Maalbeek een blindenpaal geplaatst vóór een van de tientallen typische Benoît-gezichten die het station sieren. De paal is intussen weg, maar wat later moest Benoît met lede ogen aanzien hoe de antracietgrijze vuurstenen pekzwart zijn geschilderd. "En niemand kan mij uitleggen waarom."

Van Innis weet goed dat een metrosta­tion geen museum is, dat het een plek is die dagelijks door duizenden mensen gebruikt wordt in een stad die voortdurend evolueert. "Een metrostation is geen idea­le omgeving om mijn kunstwerken tentoon te stellen, maar precies daarom had ik vooraf voorwaarden gesteld."

Dat ging zo. Toen de Kunstcommissie in 1996 aan tekenaar Benoît Van Innis vroeg om het metrostation Maalbeek in te richten, weigerde hij in eerste instantie. Dat hadden ze daar nog niet vaak meegemaakt, maar Van Innis zag een kunstwerk pas zitten als het mooi geïntegreerd werd in het station. "Toen bekend werd dat het toch gerenoveerd zou worden," vertelt Van Innis, "zijn de architect en ik samen gaan zitten om kunstwerk en inrichting mooi op elkaar af te stemmen. We kozen voor een kunstwerk op tegeltjes die duurzaam en afwasbaar zijn."

Met het huidige resultaat: metro Maalbeek is een heel licht station, en de witte tegeltjes met portretten die Van Innis in Portugal is gaan bakken, geven er een speels cachet aan. Het station baadt in een aangename lichtvoetigheid. "En dan komt er metrosignalisatie die gerust op een minder storende plek had kunnen hangen," zegt Benoît. "We hebben vier jaar goed samengewerkt met de MIVB. Het enige wat ik als kunstenaar vraag, is een beetje overleg. Het gaat hier uiteindelijk toch over kunst. En kunstenaars beschikken over het morele recht over hun werk, ook als dat in een metro hangt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni