MIVB koopt diesel- én hybride bussen

© moteurnature.com
De MIVB gaat naast 172 dieselbussen ook 183 hybride bussen kopen. Dat zijn bussen die voor de helft op diesel en de andere helft op elektriciteit rijden. Het beheerscomité van de vervoersmaatschappij hakte de knoop dinsdagavond door.

Het beheerscontract van de MIVB voor 2013 - 2017 voorziet in de aankoop van 355 bussen. Eerder engageerde de MIVB zich ertoe om na 2015 geen dieselbussen meer te kopen, in het raam van de vergroening van het bussenpark.

"Maar nu kon de MIVB niet anders dan 172 dieselbussen kopen", legt woordvoerster Françoise Ledune uit aan brusselnieuws.be. "Het aantal reizigers blijft stijgen en de uitbreiding van het metro- en tramnet zijn niet voor morgen".

Moeilijkste knoop om door te hakken was de aankoop van de overige 183 bussen. De MIVB had een technische nota opgesteld met de pro's en contra's van de verschillende types bussen. De voorkeur van Ecolo ging uit naar gasbussen. Adjunct-voorzitter van de MIVB Ridouane Chahid (PS) pleitte in Franstalige kranten dinsdag voor de hybride bussen. Volledig elektrische bussen waren na tests al uitgesloten.

Het beheerscomité van de MIVB hakte dinsdagavond de knoop door: het worden hybride bussen.

'Vergroening van het bussenpark'
Zowel voor de diesel- als voor de hybride bussen komt er nu een Europese aanbestedingsprocedure.

Minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) zegt blij te zijn met deze beslissing. "De vergroening van het bussenpark is nu een feit", zegt ze aan brusselnieuws.be. "Hybride bussen bieden een heleboel voordelen. De kostprijs en milieu-impact ervan zijn vergelijkbaar met die van gasbussen. De exploitatierisico's zijn miniem in vergelijking met andere technologieën."

Indien het beheerscomité van de MIVB er niet was uitgeraakt, had de Brusselse regering zelf de knoop moeten doorhakken. Maar zover is het dus niet gekomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?