MIVB: Meer interventieploegen na drie gevallen van agressie

© brusselnieuws.be
05/11/2012
Afgelopen week waren er drie ernstige gevallen van agressie op het MIVB-net. De vakbond heeft daarom maandagochtend het veiligheidscomité samengeroepen. Bonden en directie raakten het eens over een reeks maatregelen waaronder bijkomende interventiemedewerkers en -voertuigen. De beloofde politieversterking draait immers nog niet op volle toeren.

Vrijdag vielen twee jonge passagiers op lijn 86 ter hoogte van de Edmond Machtenslaan een vrouwelijke passagier en de chauffeur aan. Daarbij braken ze het glas van de veiligheidscabine en deelden ze vuistslagen uit. Dinsdag werd er in Anderlecht aan Sint-Guido met een luchtbuks naar een bus geschoten. En de vrijdag voordien kreeg, ook in Anderlecht, opnieuw een chauffeur te maken met agressie.

"De vakbonden hebben daarom het interne veiligheidscomité samengeroepen", zegt Luc Smekens van het ACV. "We willen kijken welke maatregelen er op korte termijn kunnen genomen worden om de situatie te verbeteren."

Op het overleg werd tot nu toe al beslist om de veiligheidsmaatregelen te verscherpen, zegt Dario Coppens van de socialistische vakbond. Bij elke bus die buitenrijdt zal vanaf nu gecontroleerd worden of de camera werkt, en bij een geval van agressie zal voortaan meteen de politie gebeld worden. De bonden en directie zitten nog de hele verdere dag samen om de maatregelen te bespreken.

De MIVB zal de interventieploeg versterken met 12 bijkomende medewerkers (brengt het totaal op 68). Er komen ook twee interventiewagens bij. In afwachting worden alvast de controles opgevoerd op lijnen 46, 49, 81, 86 en 89. Verder komt er onder meer extra psychologische begeleiding voor slachtoffers van agressie.

'Agenten nemen vrijaf in de vakantie'
Nadat in april een MIVB-controleur omkwam bij een geval van agressie, beloofde minister van Binnenlandse Zaken Milquet (CDH) onder andere 400 extra manschappen bij de spoorwegpolitie. Eind september werd gemeld dat het aantal gevallen van fysieke agressie tegen personeel met 20 procent was gedaald.

"De rekrutering van de extra agenten loopt nog tot eind 2013", zegt Smekens. "Daardoor zijn de extra agenten op het terrein nu vooral mensen die overuren kloppen. Maar in de vakantie nemen zij natuurlijk ook gewoon vrijaf. Daardoor zagen we een verbetering voor de zomer, maar tijdens de vakantie ging het opnieuw slechter."

Ook de afgelopen herfstvakantie waren er dus een aantal incidenten. Maar Smekens benadrukt dat het daarom niet altijd om jongeren gaat. "Tegenwoordig vindt iedereen dat hij het recht heeft zich kwaad te maken en te schelden. Dat is eerder een sociaal probleem, en het is de vraag of extra politie dat kan oplossen."

Volgens de vakbondsman moet er vooral gekeken worden naar kwetsbare plekken op het net, zowel tijdens het schooljaar als in de vakantie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni